Ilyen még nem volt: több mint 1200 kilométert gyalogolt egy szürke farkas Európában

Tényleg páratlan teljesítmény.

szürke farkas, farkas

A kép csak illusztráció - Fotó: Pixabay

Összesen 1240 kilométert vándorolt Európában egy német szürke farkas, akit végül Spanyolországban csíptek el. Az útját követő kutatók szerint ekkora távot még egyetlen állat sem tett meg, a korábbi rekord 1092 kilométer volt.


Németországból, pontosan Alsó-Szászországból indult útnak az a farkas, aki most rekordállítónak számít. A hím példány Franciaországon át egészen a Pireneusokig gyalogolt, ahol egy spanyolországi falu közelében szusszant egyet.

Fotó: Pixabay

A kép csak illusztráció.

A kutatásban GW1909m azonosítót viselő farkast utoljára tavaly februárban látták a környéken, most is csak az általa hátrahagyott ürülékekből sikerült kikövetkeztetni hogy merre járt.

Az ürülékeket Spanyolországban a farkasfalkák megfigyelésére alkalmazott nyomkövető kutyákkal kutatták fel.

A kacsák is keményen dolgoznak: 1000 indiai futókacsával tesznek rendet egy dél-afrikai szőlősben

A Barcelonai Egyetem kutatása szerint az ürülékmaradványok segítségével német, francia és katalán molekuláris genetikai laboratóriumoknak közösen sikerült rekonstruálniuk az állat által megtett utat, az ürülékből pedig az is világossá vált, hogy genetikája a közép-európai farkasokra jellemző tulajdonságokat mutat – írja a Sokszínű Vidék..

Fotó: Pixabay

A kép illusztráció

A tudósok szerint a farkaspopulációk túlélése miatt nagyon fontos a vándorlás, mert ennek köszönhetően kikerülhető a beltenyészet kialakulása, valamint a genetikai elszigetelődés is.

Az eddigi rekordot egyébként egy Norvégiából Finnországba sétáló egyed tartotta, aki összesen 1092 kilométert tett meg.

A sakálok is egyre többen vannak: Egyre több aranysakál jár Magyarországon, kiborultak a vadászok

Bár a farkasok jelenleg szigorúan védett állatoknak számítanak, európai állományuk folyamatosan növekszik, ez pedig néha konfliktusokhoz vezet azokban a lakott régiókban, ahol mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak. Éppen ezért az Európai Bizottság még tavaly decemberben elkezdte felülvizsgálni fokozottan védett státuszukat, javasolva, hogy az szürke farkas a védett, de vadászható fajok közé kerüljön át.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET