Színpompás városok, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra

Színes homlokzatok, művészi graffitik, tarka kikötők, amelyek vibrálóvá teszik a metropoliszokat.

Buenos Aires El Caminito
Fotó: Getty Images

Van, ahol csak egy utca kap vidám festést, és akad, ahol egy egész városrész pompázik tarka díszben, de mindegyikben közös, hogy ez a látvány élővé, élénkebbé teszi a környéket.

Lengyelországtól Afrikán át Indonéziáig barangolunk válogatásunkban, és rengeteg szivárványos látképet, városrészt mutatunk. Előfordul, hogy egy közösség dönt úgy, hogy kidekorálja az egyhangú utcákat, Marokkóban például egész várost pingáltak ki kékre, ami a tengert és a rikító kék eget szimbolizálja. A színes falak valahol a művészi bohémságot, máshol a sokszínűséget és elfogadást jelképezi. Az egyébként minimalista letisztultságot képviselő dánok is szeretnek a koppenhágai kikötő színpompás házai között sétálgatni, sőt mitöbb, ez lett a főváros szimbóluma. Egy biztos, ezek a képek nem kívánnak semmiféle filtert, mert úgy csodálatosak, ahogy vannak!

Colmar, Franciaország

Fotó: Instagram

Colmar

Ezt a kicsi francia óvárosi részt Kis Velencének is szokták nevezni, mert átszeli a várost egy keskeny csatorna, amelynek mentén favázas, színes házak állnak. Az itt lakók különös figyelmet fordítanak arra, hogy a sétányon mindig szép, dús, burjánzó virágok és ágyások legyenek – ezzel a látvánnyal nem csoda, hogy sok turistát idevonzanak.

El Caminito, Buenos Aires, Argentína

Fotó: Instagram

El Caminito, Buenos Aires

Az argentin főváros La Boca negyedében van az El Caminito utca, amelyen nemcsak a házak, de néhol az utcakövek is tarkák. A környék tele van kicsi, hangulatos kávézókkal, pici üzletekkel, igazi Insta-spot.

Nyhavn, Koppenhága, Dánia

Fotó: Instagram

Nyhavn, Koppenhága


Koppenhága óvárosa önmagában egy időutazás, itt a kikötőben ráadásul rendszeresen kötnek ki régi hajókkal, sokszor találkozhatunk utcai mutatványosokkal, food truckokkal és mindenféle érdekességgel. Kevés ilyen városi kikötő van Európában, ami ennyire hangulatos és ilyen szépen karbantartott. (A többi képért kattints a nyílra!)

Rainbow Row, Charleston, USA

Fotó: 123rf

Rainbow Row, Charleston


A dél-karolinai tengerparti város pasztellben pompázik. A 13 színes házból álló sétányt az 1700-as évek óta ilyen színesre festik.

St. John's, Új-Fundland, Kanada

Fotó: 123rf

St.John's Új-Fundland


A kicsi, kanadai halászfalu nem kifejezetten turistalátványosság, mert nehéz szárazföldről megközelíteni, viszont a tenger felől pazar látványt nyújt: a sziklába épített apró színes házak olyanok, mint az apró ékkövek.

Bo Kaap, Fokváros, Dél-Afrikai Köztársaság

Fotó: Instagram

Bo Kaap, Fokváros


Fokváros a Dél-Afrikai Köztársaság második legnépesebb városa és a törvényhozási központja. Bo Kaap az egyik kerülete, amelynek régen Malay negyed volt a neve. Fesztiválok, ünnepek idején nemcsak a város ilyen színpompás, hanem az itt lakók is élénk, feltűnő ruhákban szórakoznak és vonulnak fel az utcákon.

Kampung Pelangi, Indonézia

Fotó: 123rf

Kampung Pelangi, Indonézia


Szivárványfalunak is nevezik ezt az indonéz községet, amely ilyen szépen „felöltöztette" a házait és a környéket. Abban más Kampung Pelangi, mint a többi tarka város, hogy a helyiek minden mást is lefestettek, a kerítéseket, korlátokat, oszlopokat – ezzel a 2017-es projekttel azt szerették volna elérni, hogy több turista látogasson ide, és így több bevételhez jusson a település.

Balat, Isztambul, Törökország

Fotó: 123rf

Balat, Isztambul


Isztambul egyik legszebb kerülete a Balat, ahol még jobban tettenérhető az európai és keleti kultúra találkozása és tökéletes kombinációja. Az utcák és a házak elrendezése itt Európa nagyvárosaira emlékeztetnek, azonban a részletekben ott vannak a bizánci emlékek, a díszítések, a cirádák, a színárnyalatok. Csodálatos környék, ha Isztambulban járunk, kihagyhatatlan!

Salvador, Bahia, Brazília

Fotó: 123rf

Salvador, Brazília


Tulajdonképpen a tengerpart és a karnevál után a harmadik legnépszerűbb turistacsalogató Salvador da Bahia főutcája, Pelourinho és környéke. Az utcában van egy csodálatos kék templom is, és rengeteg kávézó, étterem, üzlet várja a városnézőket.

Steiner Street, San Fransisco, USA

Fotó: Instagram

Steiner Street, San Francisco


Ezt a sorházat a „The Painted Ladiesnek" is szokták nevezni, ez magyarul festett hölgyeket jelent. A viktoriánus és Edward-kori házakat évszázadok óta ilyen szép, visszafogott színekkel festik le, nem csoda, hogy rengeteg amerikai mozifilmben láthattuk már feltűnni az épületsort.

Pachuca,  Mexikó

Fotó: Instagram

Pachuca, Mexikó


A mexikói Pachuca a Palmitas nevű városrészhez tartozik, amely arról is híres, hogy nagyon sok errefelé a bűncselekmény. A kormány a 2010-es évek elején úgy döntött, ezen változtatni kell, azonban nemcsak a közbiztonságon szerettek volna javítani, hanem a város külcsínén is, bízva abban, hogy vonzóbb látvánnyal talán több turista látogat a környékre.

El Aaiún, Marokkó

Fotó: Instagram

El Aaiún, Marokkó


Ezt a települést Marokkó kék igazgyöngyének is szokták nevezni. 1471-ben alapították a várost, de csak 20 évvel később festették az egészet kékre. A azúrszínt a spanyol inkvizíció elől ide menekülő zsidók terjesztették el, ők ugyanis a saját házaikat kékre festették le.

AMI MÉG ÉRDEKELHET