Lehet, hogy Európa legijesztőbb szerpentinje, de a látvány mindenért kárpótol

Van az a látvány, amiért érdemes ennyit kanyarogni!

szerpentin
Shutterstock
Norvégiába a legtöbb turista azért érkezik, hogy megnézze a lélegzetelállító fjordokat, ahol monumentális, csipkézett sziklák magasodnak, köztük pedig türkizzöld tenger folydogál, mintha folyó lenne. Ha ilyen helyre vágyunk, két dolgot tehetünk: vagy befizetünk egy hajós fjordtúrára, vagy autót bérelünk, és magunk járjuk be a környéket. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor hajmeresztő szerpentinekre számíts!

A norvégiai Lysebotn falu annyira elszigetelt helyen van, hogy csak hajóval vagy a fenti képen látható kanyargós szerpentinen lehet megközelíteni. A Lysefjord végén található apró településen turistatömegre nem kell számítani, és a helyi lakosság száma is csekély.

Ha egyszer erre járnánk, akkor az 1000 méter magas szikláktól, amelyek még a jégkorszak alatt kialakult gleccserekből maradtak ott, garantáltan leesik az állunk!

Csak hajtűkanyar

Shutterstock

Lysevegen szerpentin

De nemcsak a sziklák szegélyezte fjord miatt híres a helyszín, hanem a Lysevegen szerpentin miatt is, ami több száz méteren keresztül ereszkedik az öbölbe. Nem ajánljuk ezt az utat azoknak, akik utazási betegségben szenvedenek, hiszen kiálló, vagy pihenőhely is alig van, ahol viszont építettek, ott remek a kilátás!

És ezt olvastad már? A világ legveszélyesebb útja, mely évente 200 áldozatot követel

Inkább hajóznál?

Shutterstock

A hosszú, kilométeren át húzódó, egyenes fjordon naponta több hajókirándulás is indul: vehetünk jegyet sétahajókra, amelyek Stavangerből és Forsandból indulnak. De mehetünk komppal is – ezek Stavangerből, Lauvvikból, Forsandból, Songesandból és Lysebotnból indulnak. A legjobb, leglátványosabb lehetőség, ha komppal Lysebotnba indulunk, ez a vonal Songestadot is érinti.

Innen látszik, milyen mélységbe kell leereszkedni:

Shutterstock

A tengerszinti látvány pedig:

Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET