Szendvicsek a föld körül

A legegyszerűbb és legváltozatosabb gyorsétel, ami a világon mindenhol megtalálható.

Fotó: Shutterstock

Fogyasztjuk hidegen és melegen, terített asztalnál ráérősen, illetve két találkozó között sietősen. A kenyérre, péksüteményre tett vagy beletöltött hús, zöldség és szósz egyszerűségében és variálhatóságában rejlik a titok, sikere pedig nem csak annak köszönhető, hogy nem kell hozzá evőeszköz.

A szendvics 18. századi kialakulása óta a gasztronómia szerves részévé vált, manapság pedig reneszánszát éli. Bárhol járunk, biztosan megtaláljuk a szendvics helyi változatát egy kis bódéban vagy egy felkapott kávézó teraszán. Lássunk néhány kötelező kóstolni valót a nagyvilágból!

Vietnám – Bánh mi

Ahogy a pho leves, ez is francia hatásra terjedt el a gyarmati időkben. A helyiek saját alapanyagaikkal töltötték meg a bagettet: banánlevélbe tekert sertéssonka került bele, pácolt répával és retekkel, korianderrel és majonézzel.

Itt kóstold meg: Bánh Mi 37 – Ho Si Minh­város

DÁNIA – SMØRREBRØD

Fotó: Shutterstock

A skandináv szendvics jelentése „vajas kenyér”. A vajazott rozskenyérre különböző feltéteket tesznek: főtt tojás, pácolt hering, de akár egy szelet sült marhahús is kerülhet rá. Csírák, zöldségek és dresszingek teszik igen látványossá.

Itt kóstold meg: Schønnemann – Koppenhága

JAPÁN – KACU SZANDO (KATSU SANDO)

A rántott húsos szendvics japán verziója nyugati hatásra alakult ki. Habkönnyű tejes kenyér, sokupan az alapja, amibe panko morzsába forgatott sertéshúst tesznek, majd káposztacsíkokkal körítik, de létezik csirkés és tojásos változata is.

Itt kóstold meg: Tonkatsu Nanaido – Tokió

USA – REUBEN

Fotó: Shutterstock

Ez az amerikai klasszikus rozskenyérből, vékonyra szelt, sózott marhahúsból, savanyúkáposztából és ementáliból áll, orosz szósszal meglocsolva, ropogósra sütve. Az ötletet általában a New York-i Reuben étteremnek tulajdonítják, de mások szerint egy nebraskai fűszeres a „feltaláló”.

Itt kóstold meg: Rupert Jee’s Hello Deli – New York

LIBANON – SAVARMA (SHAWARMA)

Ebből alakult ki az Európa-szerte ismert gyros és döner kebab, neve pedig az arab „forgatni” szóból ered. Készítik csirkéből, marhából és bárányból; a levágott húsdara- bokat zöldségekkel teli laposkenyérbe csa- varják és tahinis, csilis öntettel fűszerezik.

Itt kóstold meg: Basterma Mano – Bejrút

FRANCIAORSZÁG – CROQUE MONSIEUR/MADAME

Fotó: Shutterstock

Az urak, illetve a hölgyek szendvicse vi- szonylag fiatal, 20. századi találmány. Az előbbihez a sonkás, sajtos szendvicset to- jásba mártva, ropogósra sütik. Utóbbinak tükörtojást helyeznek a tetejére, így női kalapra emlékeztet.

Itt kóstold meg: Le Petit Cler – Párizs

AMI MÉG ÉRDEKELHET