4 elhagyatott szellemváros Magyarországon, ha van elég bátorságunk

Az urbexes csoportoknak persze biztos van.

Szentkirályszabadja
Shuttertstock

Magyarország tele van elhagyatott lakóházakkal és gazzal benőtt épületekkel, amiket sokan inkább már szellemvárosokként emlegetnek. Mutatunk 4 hátborzongató helyet az országban, ha elhagyatott városi építmények után erednénk.


„A magyar Csernobil"

Az 1996 óta őrizetlenül álló egykori szovjet laktanya Magyarország talán legismertebb szellemvárosának tekinthető. A Veszprémhez közeli Szentkirályszabadját a köznyelvben „magyar Csernobilként” is szokták emlegetni, ami kinézetét tekintve nem meglepő.

A laktanyához egykoron külön iskola, mozi és boltok is tartoztak, de az 1990-es években hanyatlásnak indult. Területét egészen 1996-ig őrizték, mivel előfordult, hogy a korábban ott szolgáló katonák visszatértek egy-egy tárgyért, de a terület ekkoriban már szinte teljesen kihaltnak számított.

1996-ban viszont beindult a mai látképet is eredményező fosztogatás, így ma már a legtöbb épületnek csak a váza maradt fenn. A posztapokaliptikus helyszín azóta egy külön látványosságnak nőtte ki magát, mely közkedvelt célpontja az urbex-turistáknak.

Amerikában is vannak kísérteties helyek: Az 51-es körzet rejtélye

Kis-Moszkva

A Kis-Moszkva néven ismert nagyvázsonyi laktanya is népszerű az elhagyatott helyek iránt érdeklődő turisták körében. A katonai lakótelep a Bakony déli részén, Nagyvázsonytól nagyjából 8-10 kilométerre található. A bázist még 1968-ban építették fel, és a rendszerváltás előtt az egyik legjobban őrzött szovjet laktanyának számított. A Kis-Moszkva név valószínűleg azért illette meg, mert a rendszerváltás előtt az oroszok „kisvárosként” hivatkoztak rá.

A bázison ráadásul nukleáris robbanófejeket is tároltak – ezt az információt még a Magyar Honvédség is megerősítette.

A helyszín 1990-re teljesen elnéptelenedett, kiürülése után pedig a szentkirályszabadaljai laktanyához hasonlóan az embere ellopták, amit találtak.

Ez is érdekelhet: A 600 éves víz alatti város, amiről megfeledkeztek Kínában

Nagyecsér

Mezőkövesd szélén található az egykor virágzó kis falu, mely az évek során szinte lakatlanná vált. Szinte, ugyanis 2006 óta egyetlen ember, nevezetesen Tóth Rudolf beköltözött a romos településre. A település a szocialista időkben indult hanyatlásnak, a falu ugyanis fokozatosan elöregedett, a fiatalok pedig inkább elköltöztek.

Az elhagyatott épületek persze tele vannak graffitikkel, ha pedig graffitik: Mesterművek az utcán: Európa 5 legizgalmasabb street art városa

Heim Pál Megyei Gyermekkórház

A Veszprém vármegyei Heim Pál Gyermekkórház még az 1900-as évek elején épült: az 1901-es gyermekvédelmi törvény előírta, hogy az államnak ki kell vennie a szerepét az árva gyerekek ellátásában, így az épületben évtizedekig őket gondozták – a későbbi kórház ekkor még menhelyként funkcionált.

A világháborúk miatt ezidőben jelentősen megnőtt a hadiárvák száma, a Heim Pál Megyei Gyermekkórház nevet csak ezt követően, 1954-ben kapta az épület. A Szellemvárosok szerint a kórház a kilencvenes évek közepéig működött, azóta pedig elhagyatottan áll.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET