Az egykoron virágzó település Párizs mellett, amit ma már szellemfaluként ismernek

Az 1970-es években változott meg minden.

Párizs északi részén, a Charles de Gaulle repülőtértől nem messze található az a francia település, ami egykoron képeslapra illett, ám ma már inkább egy kísértetjárta falura hajaz. Goussainville-Vieux Pays területén már csak a legragaszkodóbb lakosokkal találkozhatunk, a többiek már régen elmenekültek házaikból.


Goussainville településének utcáit a hetvenes évek előtt piacok, romantikus kávézók és templomharangok hangjai töltötték meg. Ám kevesebb mint egy évvel a Charles de Gaulle repülőtér 1974-es megnyitása előtt egy tragédia sújtotta a falut: 1973. június 3-án a Párizs-Le Bourget-i Nemzetközi Légi- és Űrszalon légibeutatóján a településre zuhant egy szuperszonikus utasszállító, a szovjet Tu–144.

Fotó: Keystone / Stringer // Getty

Goussainville az 1973-as katasztrófa után

A balesetben nyolc helyi lakos és a kabinszemélyzet hat tagja vesztette életét, valamint számos ház, épület vált használhatatlanná.

A katasztrófa után Goussainville lakosai közül sokan egyből elmenekültek a településről, néhányan pedig az elkövetkező évben lépték meg ugyanezt – a tragédia okozta elkeseredettségen ugyanis a repülőtérből eredő folyamatos zaj sem segített.

Mivel egy nemzetközi repülőtér kifutópályáinak közelébe nem sokat költöznének, ezért a továbbáló helyiek nem tudták eladni házaikat – így az épületek legtöbbje ötven év alatt szinte teljesen lepusztult.

Itthon is akadnak szellemvárosok: 4 elhagyatott szellemváros Magyarországon, ha van elég bátorságunk

Fotó: Bettmann / Getty

A lezuhant Tu–144 gép maradványa Gousseinvilleben

Az idő vasfoga csupán egyetlen épületet, az ezerháromszázas években épült Szent Péter és Pál templomát kímélte meg úgy-ahogy – persze ehhez köze lehet annak, hogy műemléki jellege miatt az épület állami védelmet élvez.

Mára gazos kertekkel, omladozó falakkal, betört ablakokkal és elhagyatott terekkel találkozhat az, aki ellátogat a faluba.

Hogy ki látogatna ilyen helyre?

Az urbexesek (urban explorers, azaz városi felfedezők – a szerk.) pontosan ilyen elhagyatott helyszínekre vadásznak. Köztük az egyik legkedveltebb épületnek a helyi kúria számít, melyet még egy francia nemes épített fel a 19. században. Az épület a struktúrájának nagy részét azóta elveszítette, a graffitisek és a fotósok számára viszont ez egyáltalán nem számít problémának.

Ezt olvastad már? 5 horrorisztikus helyszín Európában, amit szellemek is látogatnak

A faluban ugyanakkor nem mindent emésztett meg az idő: a Goussainlivres nevezetű könyvesbolt például még ma is könyvek sokaságát kínálja a vendégeinek.

(Forrás: Atlas Obscura, Independent)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET