Kína elfeledett halászfaluja, amit a természet visszakövetelt

Mára kész turistalátványosságnak számít a szellemváros.

Kína keleti partszakaszához közel, Shengshan szigetén bújik meg egy elhagyatott halászfalu, amit mára teljesen visszavett a természet. A mesébe illő Houtouwan szellemvárosának növényekkel borított épületei a napjainkban népszerű úti célnak számít a turisták körében.


A Kína keleti részén elterülő Shengsi-szigetekhez összesen 394 kisebb-nagyobb szigetecske tartozik, ám közülük csupán 18 az, ami alkalmas az életre. Közülük a legnagyobb a Sijiao-sziget, ami kedvelt üdülési célpontnak számít, ám talán a legérdekesebbnek mégis az egyik kisebb sziget, Shengshan számít.

Itt található ugyanis Houtouwan 22 éve elnéptelenedett halászfaluja, ami felett évek óta a természet uralkodik.

A falut még az 1950-es években építették fel, és egykor több mint kétezer halásznak adott otthont. Az 1990-es évekre viszont a lakossága elkezdett megcsappanni, mivel az apró öböl nem tudta felvenni az egyre csak növekvő halászati szektorral a versenyt.

Itthon is vannak elhagyatott helyek: 4 elhagyatott szellemváros Magyarországon, ha van elég bátorságunk

A lakosok jobb élet és munkalehetőségek reményében szépen lassan elkezdtek elvándorolni a területéről – ez a minta egyébként sok apró kínai falu esetében megfigyelhető. Ugyan az emberek idővel eltűntek területéről, a házaik megmaradtak.

Az elmúlt két évtizedben pedig a természet vette őket gondozásba, aminek köszönhetően Houtouwan most úgy néz ki, mintha egy posztapokaliptikus filmből lépett volna ki.

A Hongkong környéki Kowloon Walled City története másképpen alakult: A törvények nélküli betonváros, ahol nagyobb volt a népsűrűség, mint bárhol máshol

A túlvilági hangulatot csak fokozza, hogy az arra járó utazók az elhagyatott házikók belsejébe pillantva enyészetnek induló háztartási kellékeket és romos bútordarabokat láthatnak, melyek mintha megfagytak volna az időben, pontosan úgy állnak, ahogy az egykori lakók hagyták őket.

Ugyan 2002-re a falu elnéptelenedett, egy maréknyi ember mégis úgy döntött, hogy itt marad a környéken. Ők jelenleg kihasználják Houtouwan turisztikai vonzerejét, és esetenként túrákra viszik a látogatókat, illetve vizet árulnak számukra. Mindenesetre a zöldbe boruló buja térség valóban csodálatos látványt nyújt, amit a szellemvárosra kíváncsi turisták mellett rengeteg fényképész is felkeresett az évek során.

(Forrás: Atlas Obscura)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET