A festői olasz túraútvonal, ahol a 35 év alattiak szinte ingyen szállhatnak meg

Szeretnék bevonzani a fiatalokat.

masua
Fotó: Shutterstock

A természet kedvelői számára egyedülálló lehetőséggel állt elő a Szardínia tájain végighaladó Cammino Minerario di Santa Barbara túraútvonal. A régió fiatalokat szeretne magához csábítani, ezért egy projekt keretében szinte ingyenes szálláslehetőséget biztosít számukra az útvonal mentén elhelyezkedő szálláshelyeken.


Szardínia szigetének délnyugati részén fut végig a Cammino Minerario di Santa Barbara nevű, 500 kilométer hosszú pálya, mely a sziget történelmi bányászútvonalainak mentén alakult ki. A túraútvonalat már régóta használták a kirándulók, de 2016-ban ennek menedzselésére a sziget önkormányzatainak összefogásával létrejött egy nonprofit alapítvány, a Santa Barbara Mining Path Foundation.

Az útvonal 30 szakasza azoknak a bányászoknak az emlékét őrzi, akik évezredeken keresztül járták be ezeket a pályákat munkájuk révén. A változó nehézségű szakaszokon többek között elhagyatott bányákat, sziklákba vájt alagutakat, szellemvárosokat, az ásványi anyagok szállítására kialakított vágányokat és persze földutakat járhatnak be a lelkes túrázók.

Fotó: ShutterstockMasua, Olaszország.

Az út Szent Barbara, a bányászok védőszentje nevét viseli, csakúgy, mint az apró templomok nagy része, melyek a mai Cammino mentén vannak szétszórva. A kezdeményezéssel a szervezet célja az volt, hogy megismertessék az utazókkal a sziget ősi bányászútvonalait, illetve azokat az utakat, amin a bányászok munkába jártak.

Szardínián ráadásul egyike a kék zónáknak, ahol meglepően sokáig élnek az emberek: A Föld 5 kék zónája: mit tudnak, amit mi nem?

A 35 év alattiaknak szóló kedvezmény

Az utak a déli Iglesias üdülővárosa és az északabbra található Bacu Abis bányavárosa között kanyarognak, de köztük számos települést érintenek – írja az Express.

A legújabb projektnek köszönhetően most minden 35 év alatti túrázó szinte ingyen szállhat meg azon szálláshelyek egyikén, amelyek részt vesznek a Cammino-projektben. Ehhez a hivatalos weboldal szerint először egy regisztrációs űrlapot kell kitöltenünk.

Az első lépés során ki kell választanunk, hogy a 30 szakasz közül melyiket szeretnénk kipróbálni, majd rá kell nyomnunk a voucher igénylése (ask for a voucher) gombra. A felugró űrlapon ki kell töltenünk a személyes adatainkat, az alapítvány ezt követően veszi majd fel velünk a kapcsolatot.

A fiataloknak szóló lehetőség tulajdonképpen becsületkassza alapú, tehát az illetékes helyeknek adományozhatunk valamennyi összeget elszállásolásunkért, de a részvételhez ki kell váltanunk a Cammino-kártyát, ami összesen 5 euróba kerül.

A sok gyaloglás után akár hajóra is szállhatunk: Olaszország 5 legjobb úti célja, ha egy jót hajókáznál a nyáron

Amennyiben nem rendelkezünk még ilyen kártyával, azt a foglalással együtt kiválthatjuk. Ezt érkezéskor, személyesen is át tudjuk venni, de kérhetünk postai kézbesítést is – utóbbi esetében a postaköltséget is fedeznünk kell.

A térkép ezen, a szakaszok leírása ezen, a jelentkezési felület pedig ezen a linken érhető el.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET