Ezt az 6 hibát ne kövesd el szállásfoglaláskor!

Ne dönts elhamarkodottan!

hotel szálloda recepció
Fotó: Shutterstock

Az utazási élményt nagyban befolyásolja, milyen a szállásunk. Hogy jól érezzük-e magunkat, elég csendes, tiszta és tényleg közel van-e központhoz vagy a tengerparthoz, vagyis valóban olyan-e, ahogy azt szobafoglaláskor elképzeltük. Problémák persze bármikor felléphetnek, nézzük, mivel előzheted meg őket!

1. Az olcsó nem biztos, hogy jó

Rengeteg oka lehet, ha egy drága városban, jó lokációval sokkal olcsóbb a szállodai szoba, mint a környék többi, hasonló kategóriás hoteljében. Ha gyanúsan olcsó a szoba, akkor olvasd el nagyon alaposan a foglalásra vonatkozó részleteket és a szálloda felszereltségéről is tájékozódj. Előfordulhat, hogy éppen nem üzemel a spa vagy az egyik étterem, esetleg szakaszosan felújítják az épületet. Lehetséges, hogy a hotel előtt zajlik az útfelújítás vagy építkezés, ami hatalmas zajjal jár. Alaposan nézz utána annak is, pontosan hol van a szállás, és hogy könnyen tudsz-e onnan közlekedni – ez sokkal fontosabb, mint hogy hány bár van épületen belül.

2. Az adók benne vannak az árban?

Mielőtt rányomnál a foglalás gombra (és persze megadnád hozzá az összes adatodat), írj a szállásadónak, hogy minden adó és illeték benne foglaltatik-e a végső árban, mert könnyen lehet, hogy a idegenforgalmi adót nem számolták hozzá. Ennek mindenhol más az összege: van, ahol személyenként kell fizetni, van, ahol a szállás/éjszaka a mérvadó, és olykor nagyobb összeg is kijöhet a végén.

3. Csalóka parkolás

Fotó: Shutterstock

Minél előkelőbb helyen szállsz meg, annál nagyobb az esélye annak, hogy drága lesz a környéken a parkolás. Olyan is megeshet, hogy bár a szállás biztosít limitált parkolási lehetőséget, mégis, amikor megérkezel, egyetlen szabad hely sincs számodra. Ha egyáltalán nincs saját parkolója a szállásnak, előfordulhat, hogy a környéken csak igen borsos áron tudsz parkolni, ami borzasztóan megdobhatja a költségeidet. Naponta 30-50 eurót te sem szeretnél csak parkolásra kifizetni, ugye? Ha nem, akkor tájékozódj előre a lehetőségekről!

4. Figyelj a lemondási szabályokra!

Mindig feltételezd, hogy bármi közbejöhet, és le kell mondanod a szállást vagy áttetetni másik időpontra. Ha nem olvasod el figyelmesen a lemondási policyt, akkor bizony sokba fájhat a variálás. A legtöbb hotelben van lemondási határidő, de ne feledd, hogy az helyi időben van megadva, nem a saját időzónád szerint. Mivel az utóbbi időben elég kiszámíthatatlanná vált a légi közlekedés, alaposan nézd át a lemondási feltételeket. Állíts be egy emlékeztetőt a naptáradban a lemondási határidőre, így biztosan nem felejtesz el időben intézkedni.

5. Inkább közvetlenül

A szállásközvetítő oldalak nagyon hasznosak, de sokszor magasabb árat kapunk (lévén, jutalékos rendszerrel működnek) ezeken keresztül, olykor pedig nem is biztonságos a foglalás. Ha bármilyen technikai probléma merül fel – például túlbookolás –, akkor a szálloda nem tud garanciát vállalni, hogy lesz a megadott időben szállásod, és nem is téríti vissza a pénzedet, ha kár ér.

6. Hűségprogram csapdákkal

Speciális ajánlatokkal bombáznak hírlevelekben? Szülinapi kedvezményt kínál egy hotellánc vagy visszautasíthatatlan ajánlatokkal kecsegtet az utószezonra? Mindig nézd meg a normál árat és utána azt, amit kínálnak, majd a feltételeket. Ugyanis korántsem mindig olyan hatalmas a kedvezmény, hogy érdemes legyen pont akkor foglalni, amikor érvényes az akció.

AMI MÉG ÉRDEKELHET