6 környező országból hozzánk érkezőknek megszűnik a karantén

Ausztriából és Horvátországból korlátozások nélkül lehet belépni.

Fotó: Getty Images

Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából június 23-tól korlátozások nélkül lehet belépni Magyarország területére, kivéve, ha repülővel érkezik a turista.

A június 22-én éjjel megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a schengeni határokon visszaállítják a normális átjárást. A határnyitás nem állampolgársághoz, hanem határátkelőhelyekhez kötött, ez alapján, aki:

  • Ausztriából
  • Szlovákiából
  • Romániábó
  • Szerbiából
  • Horvátországból
  • Szlovéniából szárazföldi vagy a vízi határátkelőhelyen érkezik, szabadon beutazhat Magyarországra.

Horvátország szabadon

Fotó: Unsplash

Krka Nemzeti Park, Horvátország

Végre sok magyar fellélegezhet, aki Szlovéniába vagy Horvátországba jár nyaralni, esetleg szereti a hűvösebb osztrák Alpokban átvészelni a kánikulát. Hazafelé nem kell már bajlódni a karanténnal, a teszteléssel vagy egyéb ügyintézéssel kínlódni. Viszont arra figyelmeztetni kell a hozzánk érkező turistákat, hogy attól még, hogy szabadon beléptek az országba, a többi egészségügyi korlátozás még vonatkozik rájuk is: a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatásokat továbbra is csak azon országok állampolgárai vehetik igénybe, amelyekkel Magyarország egy- vagy kétoldalú megállapodást kötött az oltási igazolások elfogadásáról.

A magyar védettségi igazolvánnyal jelenleg 17 országba utazhatunk:

Magyarország már 17 állammal kötött kétoldalú megállapodást a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról. Az eddigi megállapodások alapján Kazahsztán, Marokkó, Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt függetlenül attól, milyen vakcinával oltották az utazókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET