5 alternatív mártogatós a sült krumplihoz, ha unod a ketchupot

Ötletek a következő adaghoz.

sült krumpli
Fotó: Getty Images/d3sign

A sült krumpli kiváló választás a hamburgerekhez és a húsételekhez, ám a gerezdek önmagukban is megállják a helyt. Az egyszerű ketchupon és majonézen kívül viszont bőven van mivel feldobnunk a világ egyik legkedveltebb köretét. Mutatunk öt sült krumpli receptet a Földön, ha valami újat próbálnánk ki.


Banános ketchup – Fülöp-szigetek  

A Fülöp-szigeteken az egyik legnépszerűbb szósznak a banános ketchup számít. Ezt általában ecetből, cukorból, fűszerekből – például gyömbér, fokhagyma, kurkuma, cayenne bors, paprika – és persze banánból készítik el. A recept azért alakult ki, mert a Fülöp-szigeteken híján voltak az import paradicsomnak, ám az amerikaiak által behozott ketchup a filippínók szívébe is beférkőzött.

Furikake – Japán 

Persze Japánban is szeretik a klasszikus szószokat, az országban szívesen használják a furikake nevű fűszerkeveréket a krumplik ízesítésére is. A fűszerkeveréket általában az egyszerűbb ételek ízesítésére használják, és általában szárított tengeri algából, sóból, pirított szezámmagból és bonitopehelyből készül. Néhány verzióba viszont lazacot és tojást is raknak , de összességében egy umamis, sós ízvilágot várhatunk tőle – mutatja be a szószt a Daily Meal.

És erről hallottál már? A különleges koreai étel, amit régen a fürdővízben készítettek el

Mézes-vajas szósz – Korea

Az édesszájúak minden bizonnyal kedvelni fogják a koreai szószt, amit elsősorban mézből, sótlan vajból, barnacukorból és szójaszószból készítenek el. Míg a méz és a cukor az édes ízeket, addig a szójaszósz a földes, sósabb ízvilágot idézi meg.

Ez is érdekelhet: Mindenki az angolról beszél, pedig az ír reggeliért is sokan odalennének

Masala – Kenya

Bár a masaláról először lehet, hogy India jutna eszünkbe, a masalás sült krumplik története minden bizonnyal Kenyában kezdődött. A szószhoz általában chilit, paradicsomot, koriandert, curryt, gyömbért, kurkumát és persze bőséges hagymát, fokhagymát használnak.

Vajas-cukros mártogatós – Vietnám

Vietnámban nagyon is szeretik egy elsőre szokatlannak hangzó kísérővel fogyasztani a krumplit. A krémes vaj és az édes cukor kiválóan keveredik, ezt pedig a sült krumpli sósabb ízvilága szépen ellensúlyozza.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET