Spanyolországban nyaralnál? Menj Európa legnaposabb városába!

Dél-Spanyolországra nem elég egy-két napot szánni, mindjárt meglátod, miért!

alicante
Fotó: Shutterstock

A Valenciához tartozó Alicante nemcsak Európa legnaposabb városa, ahol garantált jó idő vár, hanem az egyik legizgalmasabb, kulturális értékekben, természeti kincsekben leggazdagabb része is. Ide érdemes kisgyerekkel is utazni, több generációs nyaraláshoz is tökéletes, és ami a legfontosabb, szinte biztos, hogy jó időt fogsz ki. Irány Spanyolország!

Most egy olyan úti célt ajánlunk, ami nemcsak nyáron, de szinte egész évben kellemes, napos időjárással vár: éves szinten, havi átlagban 350 óra napsütésre lehet számítani ebben a tengerparti térségben, ami nagyon kivételes. Alicante vonzerejét még az is növeli, hogy Budapestről heti 2 fapados, menetrend szerinti járat is indul közepes árú jegyekkel. Nem ez a legolcsóbb desztináció, de talán sokkal fontosabb, hogy a mindenzért a Costa Blanca-öböl látványát, finom ételeket, szuper szállásokat és izgalmas programlehetőségeket kapunk, legyen szó családi vakációról, romantikus nyaralásról vagy pár napos baráti kiruccanásról.

Óvárosi séta

Kilátás a Santa Barbara erődítményből

Alicante nagy előnye, hogy mindent tud nyújtani, amit a többi népszerű spanyol város (Barcelona, Sevilla, Madrid), csak kicsiben, élhetőbben. A város régi részén, a szikla tetején magasodik a Santa Barbara erődítmény és kastély, ami a 9. században épült és a város a legrégebbi ép épülete. Ide szerencsére nem kell a kánikulában felgyalogolni, mert van felvonó. A kastély belső udvarán van egy állandó piac, ahol szép, kézműves portékák közül válogathatnak a turisták.

Az óvárosból kiérve rögtön a tengerparti sétányon, a Boulevard Esplanadén folytathatjuk a városnézést, ahol végig csodás pálmafasor szegélyezi az utunkat. Ezen a szakaszon végig strandok, éttermek, kávézók vannak, amíg a szem ellát, este élvezd a hűs tengerparti szellőt és a naplementét az egyik hely teraszáról. És ha már említettük a strandot, a város több kilométeres strandja a Postiguet, ami egész San Juanig tart.

Kulturális feltöltődés

Az Alicantei Modern Művészetek Múzeuma (MACA Museo de Arte Contemporáneo de Alicante) tökéletes program a legnaposabb órák eltöltésére. A múzeum a 17. században épült Casa de la Aceguradában kapott helyet, és a 20. századi spanyol művészet gyűjteményét mutatja be: Dali, Miro, Chillida, Sempere, Tapies és Picasso műveit.

Ahogy a legtöbb spanyol városban, Alicantéban is a főutcán található a (központi) piac. Az Alfonso el Sabio sugárúton lévő csarnokban elénk tárul minden, amitől emberek millió imádják a spanyol konyhát: friss gyümölcsök, zöldségek, szalámik, száraz sonkák, tejtermékek, tenger gyümölcsei és persze helyi édességek. Mindenképp vegyél a Turrón nevű mandulás finomságból és kóstold meg a helyi desszertbort, a Mistelát is!

Ha különleges látványra vágysz: El Huerto del Cura

Fotó: Shutterstock

El Huerto del Cura botanikus kert

Alicante belvárosától egy rövid autóútra találjuk az El Huerto del Cura botanikus kertet, aminek igen kivételes kaktusz- és pálmagyűjteménye van, hiszen ezek a növények Európa legtöbb részén a szabadban nem élnek meg, csak pálmaházban. Ha szereted a szép növényeket, de nem akarsz autóba ülni, akkor Alicante belvárosában is találsz egy kicsi, de szép parkot: a Plaza Gabriel Miró a híres festőnek állít emléket.

Felhőkarcolók és intelligens megoldások

Fotó: Shutterstock

Alicante egyszerre történelmi és modern, a hozzá közel található (kb. 40 perces autóút) Benidorm az első intelligens városok egyike, ahol tényleg sok energiát, figyelmet fordítanak arra, hogy ne csak a közel 400 felhőkarcolója jelentse a jövőbe mutatást. A Costa Blanca több kilométereken át ragyogó hófehér tengerpartján épült város az innovációnak, a gyors digitális átállásnak, a természeti erőforrások kihasználásának köszönhetően kapta meg az intelligens turisztikai állomás elismerést néhány évvel ezelőtt.

Kirándulás Benidormból

Fotó: Shutterstock

Hegyi kolostor és kilátás Benidormban

Ha nem túl pici gyerekekkel utazunk, és az úti társunk/ társaink vevők egy kis aktív programra, akkor induljunk a hegyek felé! Érdemes a hegyekben kirándulni, mert az erdőben talán kicsit kellemesebb az idő (azért gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ivóvízről), és elképesztően szép útvonalak tárulnak elénk, a helyiek mindenhol nagy örömmel várják a turistákat, és szívesen el is igazítanak bennünket, ha van van nálunk térkép, amin mutogathatnak, mert angolul ezekben a kisebb falvakban nem nagyon beszélnek. Guadalest egy kedvelt túraterep, a híres harangtoronytól és a bástyától különleges panoráma a jutalmunk, ha melegben felmászunk az emelkedőn. Alicante és környéke végtelen programlehetőséget kínál, csak rajtunk múlik, mennyire szeretnénk kifárasztani magunkat a vakáció alatt a sok jövés-menéssel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET