Korábban zárhatnak az éttermek Spanyolországban, kiakadtak a vendéglátósok

barcelona étterem
Royal Square, Barcelona - Fotó: Shutterstock
Nagy az ellenállás a spanyol vendéglátóipar részéről, miután Spanyolország munkaügyi minisztere, Yolanda Díaz kezdeményezte, hogy a helyi éttermeknek egy órával korábban kellene bezárniuk.

Yolanda Díaz a rövidebb munkahét és az éttermek korábbi zárva tartási idejét kezdeményezné Spanyolországban, írja az in.hu az Euronews alapján.

„Nem ésszerű, hogy Spanyolország olyan ország legyen, ahol este 20:00 órakor hívunk össze megbeszéléseket. Nem ésszerű egy olyan országban, ahol az éttermek hajnali 1:00-kor nyitva vannak"


– érvelt Díaz.

A dohányosoknak is beszigorítottak: Spanyolország nagyot szigorít, hogy visszaszorítsa a dohányzást

Fotó: Unsplash/Joonas Eränkö

Madrid, Spanyolország

Diaz aggodalmát fejezte ki a 22 óra utáni munkavégzés mentális egészségre gyakorolt káros hatásaival kapcsolatban.

Ezzel sem az üzlettulajdonosok, sem a vendéglátásban dolgozók többsége viszont nem ért egyet: az ellenérvek szerint a korai zárás katasztrófát jelenthet a világjárványból még mindig kilábaló vállalkozások számára.

Rengeteg turistát érinthet a javaslat: Rekordév Spanyolországban: ebbe a régióba utazott a legtöbb turista

Az Euronews szerint a Spanyol Vendéglátók Szövetsége szintén ellenzi a javaslatot. Szerintük a fél világ a spanyol vendéglátóipart irigyli, a hosszabb munkaidő több munkahelyet, alkalmazottat, üzletet, fizetést, ezzel együtt pedig adót is generál, ami mindenkinek jó".

A légi közlekedés is megváltozhat: Drasztikus változás jöhet Spanyolország légi közlekedésében

Fotó: Unsplash/Beth Macdonald

Salamanca, Spanyolország

Eközben a munkaadók és a szakszervezetek tárgyalásokat folytatnak e kormányzati kötelezettségvállalás végrehajtásáról. A legnagyobb spanyol szakszervezetté vált Comisiones Obreras' (CCOO, Munkásbizottságok) becslése szerint a változás körülbelül 13 millió munkavállalót érintene.

Spanyolországban jelenleg az éttermek 10:00 órától hajnali 2:00 óráig tarthatnak nyitva, pénteken, szombaton és ünnepnapok előestéjén pedig további fél órával meghosszabbíthatják nyitva tartásukat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET