Így fest a sarki fény egy Boeing 747-es pilótafülkéjéből

sarki fény
Shutterstock

A repülőgép éppen Izland fölött haladt, amikor az Aurora Borealis felragyogott.

Lenyűgöző képeket osztott meg az X-en (egykori Twitter) egy miami_rick néven posztoló pilóta. Az Airlive szerint a kapitány 2023. november 25-26. között repült egy Boeing 747-essel, amikor váratlanul az északi fénybe „botlott" a felhők felett.

A repülőgép az északi sarkkörön keresztül haladt Izland felett, amikor a pilóta meglátta a megvilágított éjszakai égboltot. Szerencsénkre megörökítette a jelenséget, ami már a képeken is gyönyörű látványt nyújt.

A sarki fény nyalábjai lényegében a Nap elektromosan töltött részecskéinek ütközései, amelyek a Föld légkörébe jutnak. Az északi fény és a napfolt-aktivitás kapcsolatát 1880 óta gyanítják, de az 1950-es évek kutatásainak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a Napból származó elektronokat és protonokat a napszél fújja a Föld felé.

Nemrég Magyarországon is látható volt: Vöröslő sarki fények borították be Magyarország fölött az eget

A sarki fény a Föld déli, valamint északi féltekének mágneses pólusai fölött látható. Északon Aurora Borealis, délen Aurora Australis néven ismert.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET