7 tengerpart, aminek a zord időjárás ad igazi hangulatot

Nem csak a nyári hónapokban mehetünk a vízpartra.

Kvalvika Beach
Shutterstock

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a tengerpartokat csak a melegben érdemes meglátogatni, akkor elképzelhető, hogy ezekről a strandokról még nem hallottál. A listán szereplő partokon zavartalanul átélhetjük a szél és a hullámok mélyreható erejét, miközben látványos dűnék és magas sziklák között bolyongunk.


Charmouth Beach – Egyesült Királyság

Fotó: Shutterstock

Charmouth Beach, Dorset, Egyesült Királyság

Bár lehet, hogy a délen, Exetertől keletre található Charmouth Beach nem a legmelegebb strand, a kövületek, ősmaradványok iránt érdeklődőknek ez nem gond, hiszen ők örömmel találnak más elfoglaltságot a parton. Az angliai Jurassic Coaston található strand az itt fellelhető fosszíliák sokszínűségéről híres. Amennyiben be szeretnénk szállni a kalandba, a tengerbe ömlő folyó nyugati oldalán érdemes nézelődnünk, mert ez a part a legalkalmasabb a kincskeresésre.

A Lonely Planet kiemeli viszont, hogy csak a part mentén kutakodjunk, ugyanis a sziklafalakban nem szabad áskálódni.

A világítótornyok is beleillenek a hangulatba: Európa 5 leghíresebb történelmi világítótornya, ha valami különlegeset látnál

Reynisfjara Beach – Izland

Fotó: Shutterstock

Reynisfjara Beach, Izland

A fehér, homokos strandokat minden évben rengeteg a turista keresi, ám Reynisfjara fekete, bazaltokban gazdag tájához foghatót nem igazán láthatunk. A strandot gyalogosan tudjuk megközelíteni Izland egyik legdélebbi városából, a Rejkjavíktól nagyjából 2,5 órás autóútra található Vikből. Lenyűgöző élményben lehet részünk az éles sziklafalak között, a fekete homokon sétálva – ráadásul a strandot a puffin kolóniák is szeretik.

A hangulatot csak fokozza, hogy a Reynisfjara strandhoz egyébként egy népmese is tartozik. A történet szerint egykoron trollok egy csapata egy hajót húzott a partszakaszra, de az itteni napfény balszerencséjükre sziklatömbökké változtatta őket.

A strand egyébként a Trónok Harca és a Csillagok háborúja forgatási helyszínéül is szolgált.

Plage de la Conche des Baleines – Franciaország

A Franciaország nyugati partjainál található Plage de la Conche des Baleines pont olyan, mint amilyennek egy tipikus dél-franciai környéket elképzelünk: apró, fehér épületek, terrakotta tetők és nyugodt, csendes hangulat jellemzi. Míg területe a nyári hónapokban tele van látogatókkal, addig télen a strand egy sokkal nyugodtabb, magányosabb hangulatot áraszt.

Partjaihoz közel, a fenyőerdők alatt bicikliutak tekeregnek, az élményt pedig a késődélutáni naplemente teszi teljessé.

Ha még több érdekes tájra ennénk kíváncsiak: 5 szokatlan nemzeti park, ahol bámulatos látvány fogad

Inchydoney Beach – Írország 

Írország partvidékei a zöld tájakról, a magasztos sziklaalakzatokról, és a nekik csapódó drámai hullámokról ismertek. Az Atlanti-óceán felé fordulva viszont több homokos partszakaszt is találunk, melyeket homok borít: ilyen például a Corktól délre található Ichydoney Beach is.

A partokon sétálva egy angol klasszikus könyvben érezhetjük magunkat, a túrázás befejeztével pedig beülhetünk a közelben találgató híres De Barra’s Folk Clubba, ahol élőzene mellett kóstolhatunk meg egy jó Guinness sört.

Kvalvika Beach – Norvégia

Shutterstock

A Lofoten-szigeteken található strandra érkezve olyan érzés foghat el minket, mintha a világ végére érkeztünk volna. Az élményhez viszont meg is kell dolgoznunk, ugyanis utunk az 543 méter magas Ryten-hegység négy kilométeres túraútvonalán vezet át.

A meredek sziklák és a türkizkék víz kontrasztja elképesztő látványt nyújt, alkalomadtán pedig még birkákkal is találkozhatunk. A zöld füves gerincek között több túraútvonal is húzódik, és ha szerencsések vagyunk, még a sarki fényeket is megcsodálhatjuk innen.

Az egyik leglátványosabb autóút is a Lofoten-szigeteket érinti: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Hot Water Beach – Új-Zéland

Bár Új-Zéland nem tartozik a leghidegebb területek közé, a Coromandel-félszigeten található strand már csak azért is megér egy említést, mert homokjában természetes forró medencék alakultak ki – melyek télen sem hűlnek le. Ugyan a „természetes pezsgőfürdőket” többen is előszeretettel használják, a hűvösebb napokon azért jóval kevesebb ember merészkedik ki, mint az enyhébb időben.

A strandra érdemes egy kisebb lapáttal indulnunk, hogy ki tudjuk ásni személyes, forró medencénket, ahol a víz hőmérséklete a 60 Celsius-fokot is elérheti.

Ügyeljünk viszont az árapályra, hiszen az nem lenne túl kellemes élmény, ha a hideg tenger vize egyszer csak a nyakunkba zúdulna.

Ez a strand más okok miatt volt népszerű: A német sziget, amely Brigitte Bardot és Thomas Mann kedvence volt

Cox Bay Beach – Kanada

A Vancouver-sziget nyugati oldalán található kisvároshoz, Tofinóhoz közel található az a strand, ahol a viharos időjárás egy igazi turisztikai látványosságnak számít. A vihart egyébként az egész településen élvezik, ám talán a Cox Bay vad tája és panorámás kilátása miatt az egyik legjobb hely a természeti erők megfigyelésére. A strandot a profi szörfösök is szeretik, de a környező erdők festői útvonalait a túrázók is előszeretettel használják.

„Viharriadó” esetében meghúzhatjuk magunkat a közeli szállodák és éttermek egyikében, ahonnan biztonságból nézhetjük meg a felkavarodott tenger hullámait.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET