Tökéletes randi: 5 romantikus kirándulóhely virágimádóknak

Itt a hétvége, sétálj, piknikezz és gyönyörködj a tavaszi virágokban!

Már csak pár hétig láthatod a virágzó fákat, bokrokat, úgyhogy itt az ideje egy romantikus kiruccanásnak! Szerencsések vagyunk, mert Magyarországon rengeteg botanikus kert van, ahol most teljes pompájukban virágoznak, zöldülnek a növények, kár lenne kihagyni ezt a csodás időszakot... Most 5 olyan helyet ajánlunk, ahol eltölthetsz egy kellemes, romantikus napot azzal, akivel a leginkább szeretnél.

Budai Arborétum

Ha nincs lehetőséged egy egész napos, romantikus kirándulásra, viszont nagyon vágysz a fővárosban is a természet szépségeire, akkor a pesti oldalon a Füvészkertbe látogass, a Duna másik oldalán pedig a Budai Arborétumot ajánljuk. A Villányi úton található a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem arborétuma (a régi Kertészeti egyetem), ahol most minden fa, bokor és tavaszi virág teljes pompájában látható. Isteni az illat és a látvány!

Jeli varázskert

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A Jeli arborétum Kámon található, Szombathelyről vagy a Balaton északi partjáról is könnyen elérhető. A hatalmas természetvédelmi területen található Jeli Varázskert mellett egy nagyon látványos lombkorona-ösvényt és völgyhidat is megnézhetünk itt. A Jeli Arborétum részeként épült meg továbbá a 10 méteres magasságba nyúló tanösvény és kilátó, ahol megismerkedhetünk a Sziklás-hegységben honos növény-, és állatvilággal. Érdekesség, hogy az információs táblákon található QR-kódok leolvasása után megismerhetjük az adott madárfajra jellemző madárhangokat.

Szarvasi Pepikert

A Szarvasi arborétumban nemcsak az éppen virágba borult, színpompás növényeket nézhetitek meg de romantikus sétát tehettek a botanikus kert üvegházában is, ahol ásványokat, különleges kaktuszokat és teknősterráriumot is láthattok. Sőt, a Pepikertként is ismert parkban a 150 éves, 36 méter magas, 5,5 méter törzskerületű, óriási hegyi mamutfenyőt vagy a 200–250 éves kocsányos tölgyeket, Pepi gróf varázskunyhójában pedig egy interaktív botanikai múzeumot járhatjátok végig.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Fotó: Facebook

Vácrátóton egy egész kastélypark vár, amelynek része a Nemzeti Botanikus Kert. A 27 hektáros arborétumban közel 13 ezer növényfajt ismerhetünk meg – ez Magyarország leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye. Kanyargós utak és ligetszerű tisztások övezik a gazdag növényvilággal rendelkező tavat, ahol havi néhány alkalommal vezetett sétákat is szerveznek. Ha pedig szeretnétek többet megtudni a helyről és a növényekről, akkor érdemes bejelentkezni egy vezetett sétára.

Agostyáni arborétum

Ez a kevésbé ismert, 30 hektáros Agostyáni botanikus kert a Gerecsében található, tehát egy tökéletes hétvégi kirándóhely, ahol lehet túrázni, piknikezni, tavaszi virágbontást nézni. Ha egy városnézéssel kötnéd össze az arborétum meglátogatását, akkor is jó választás ez az úti cél, hiszen a botanikus kert Tatához tartozik, ahol rengeteg látnivaló közül választhattok. Az arborétum különlegessége egy tiszta vizű tavacska, amiben kicsi rákok is élnek. A csodás park tele van ritka örökzöldekkel, melyek mellé a színes virágok is előbújtak már, így ez a hatalmas kert látványos feltöltődést ígér, ráadásul mindezt tömeg nélkül.


AMI MÉG ÉRDEKELHET