Magyarország kirándulóhelyei télen is nyitva állnak

3 régió, régiónként egy csokor outdoor program, egy szuper szállás és egy hely, ahol érdemes némi kalóriát magunkhoz venni.

kokapu vadaszkastely

Fotó: Instgaram

Körbenéztünk hazánk kedvelt tájain, hogy muníciót gyűjtsünk arra az időszakra, amikor ismét szabadon utazhatunk.

A Covid-19 járvány második hullámának szigorításait éljük. Részleges kijárási tilalommal, vendégeket nem fogadó éttermekkel és kávézókkal, korlátozott sportolási lehetőségekkel, és tulajdonképpeni utazási tilalommal is, hiszen a szálláshelyek „civil" utazókat nem fogadhatnak, így a többnapos kikapcsolódás távol az otthonunktól most csak ábránd.

Ábrándozni viszont olyan jó! Szükséges is, nehéz helyzetekben különösen, hiszen így születnek a tervek, az „Ide utazzunk majd el!" elhatározások, amelyek jókedvre derítenek, reményt és akár még célt is adnak. Nem tudva tehát, de bízva benne, hogy 2021 egy kicsit könnyebben, egy kicsit szabadabban indul majd, az ország 3 részét fejben bebarangoltuk.

Dunakanyar: skandi kisház, Csarna-völgy és egy díjnyertes cukrászda

Fotó: Instagram

Pilisi Parkerdő, Dunakanyar

A Duna egyik oldalán a Visegrádi Fellegvár, a másikon a különleges energiáiról híres Szent Mihály hegy magasodik. A helyiek szerint, aki ide látogat, az garantáltan feltöltődik pozitív élményekkel. Főleg, ha nem csak egy vasárnap délutánra ugrik ki a család. Akkor viszont máris adja magát a kérdés: hol érdemes megszállni? Szerintünk a nagymarosi Szépkilátás Vendégháztökéletes választás lehet majd a korlátozás után azoknak, akik a nyugalmat az otthon melegével szeretnék kombinálni, és a térség egyik komoly vonzerejéről, az ötcsillagos panorámáról sem szeretnének lemondani. Ebben pedig a Szépkilátás bizony igen erős! A kétszintes, meredek hegyoldalban épült skandináv típusú ház 30 négyzetméteres teraszáról esténként egy-egy pohár bor kíséretében bambulni a dunai hajókat és a Visegrád fényeit, vagy épp a kandalló mellől álmosan lesni az üvegen át, ahogy reggel a víz felett hömpölyög a köd… már-már álomszerű!

Nagymaros ráadásul több szempontból is kiváló választás, hiszen kiindulópontja lehet egy – még a járvány idején is engedélyezett – aktív napnak. A Börzsöny minden évszakban számtalan lehetőséget kínál a természetjáróknak: ott van például Kemence, ahol a Csarna-patak völgyében kanyarog az egykori erdei kisvasút vadregényes nyomvonala – izgalmas végigjárni, hiszen az utoljára 1992-ben használt vasúti síneket mára a természet kisajátította és elképesztő formációkat hozott létre belőlük! Ha pedig a völgy helyett a magasba vágyódunk, irány a Börzsöny legmagasabb kilátópontja, a 938 méter magas Csóványos, ahonnan tiszta időben nemcsak a Dunakanyar, hanem a Magas-Tátra vonulatai is feltűnnek a horizonton.

Végül napzáróként érdemes betérni egy kézműves süteményre a nagymarosi Sakura cukrászdába, amelyet 2020-ban az ország legjobb vidéki cukrászdái közé választottak. Feketeribizli-zselés piskóta Heininger Ádám nagymarosi borász díjnyertes Néró borával, lúdláb torta, mangó mousse vagy egy finom krémes…

Tulajdonképpen már önmagában ezért érdemes útra kelni, hogy elhozzunk egy ilyen finomságot a Sakurából.

Zemplén: hófánk, tengerszem és wifi-mentes éjszakák

Fotó: Instagram

Kőkapu Vadászkastély

Az első hó megérkeztével a Zemplén igazi téli paradicsommá változik át – márpedig erre a szezonra kemény telet ígérnek, így van okunk bizakodni. A sátoraljaújhelyi Magas-hegy a családosok közkedvelt úti célja, ahol egy-egy hóágyúzott kék, piros és fekete sípályán lehet gyakorolni a csúszást, összesen mintegy 1,5 kilométeren – és még öltöző is van! Emellett téli bobpálya, közel 1,5 kilométer szánkópálya, hófánk, 1000 négyzetméteres korcsolyapálya színesíti a palettát, és itt röpít fel a hegyre hazánk leghosszabb, 1332 méteres ülőliftje.

Ha téli sport gyanánt inkább túrázásra vágyunk, úgy vegyük az irányt a Megyer-hegyi Tengerszemhez, ahol a 70 méter magas sziklafalak között összegyűlt, akár 6,5 medermélységű esővíz szemkápráztató látványt nyújt minden évszakban. Az képződmény az egykori malomkőbányászat maradványa, amelynek emlékeit a sziklafalba fájt apró bányászfülkék a mai napig jelzik.

Az aktív kalandok után zavartalan pihenés vár Kőkapun. A zempléni hegyek között, az Áfonyás-tó partján megbúvó romantikus Kőkapu Vadászkastély a pazar környezet mellett wifi és mobilmentes időtöltést nyújt – érdmes előre, a szabadabb időszakra már most foglalni náluk. Itt tényleg a csendé és a teljes kikapcsolódásé a főszerep, mely kiváltságokat akkor sem kell magunk mögött hagynunk, ha megéhezünk: a kastély Háromforrás Étterme a legízletesebb tájjellegű és évszázados tradíciók alapján elkészített ételekkel, köztük vadas finomságokkal ejti rabul az utazók gyomrát, elvitelre itt is kérhetünk finom fogásokat.

Téli bobpálya, közel 1,5 kilométer szánkópálya, hófánk, 1000 négyzetméteres korcsolyapálya színesíti a palettát, és itt röpít fel a hegyre hazánk leghosszabb, 1332 méteres ülőliftje.

Mecsek: „jégesés”, falubáj és a nagyi főztje

Fotó: Instagram

Déli fekvésének köszönhetően Pécs az ország mediterrán központja, amely az egyetemvárostól a kulturális központon át a történelmi kincsek lelőhelyéig számtalan „funkciót lát el". Ha a klasszikus városi látnivalókat, úgymint Zsolnay Negyed, Dzsámi, tévétorony, kipipáltuk már, fedezzük fel a mecseki régió különleges természeti helyeit! Keményebb telek során a befagyott vízesések egészen különös hangulatot árasztanak, főleg ha egy olyan bűbájos hely irányából közelítünk, mint Óbánya. A „magyar Svájcként" is emlegetett településről egy rövid sétával máris a Ferde-vízeséshez érkezünk, amely lapos köveivel leginkább egy csúsztatott palacsintára emlékeztet.

E régió különös nevű képződménye, a Babás-szerkövek állítólag régen pogány szertartások színhelye volt, míg a Zsongor-kő egy pár tragikus balesetének emlékét őrzi, akik a török horda elől menekülve erről a szikláról vetették magukat a mélybe. Az egyszeri turistát persze ilyen veszély nem fenyegeti, ugyanis vaskorláttal van körbevéve a Mecsek egyik legszebb természetes kilátópontja, amelynek 540 méteres pereméről elképesztő kilátás nyílik Kővágószőlős irányába.

És, ha már Pécs, akkor folyjon a bor is! Mondjuk Palkonyán, mely település műemlék pincesorával, körtemplomával és két horgásztavával várja a kirándulókat – a a kutya- és családbarát Borostyán Vendégházbaérdmes szállást foglalni, amikor már lehet. A ház, ahogy egyébként a falu épületeinek nagy része, műemléki védettséget élvez, és minden apró részlete élénken mesél a múltról.

Keményebb telek során a befagyott vízesések egészen különös hangulatot árasztanak…

Szöveg: Szombati Orsolya

AMI MÉG ÉRDEKELHET