4 látványos belföldi road trip, ha autóval járnád be Magyarországot

Négy keréken is szép Magyarország.

road trip, autó

Autóval nemcsak Horvátország tengerparti vidékeit érdemes felfedezni, hanem a magyar tájak szépségét is. Ha el se tudsz képzelni jobb kikapcsolódást, mint hogy kedvenc zenéidet hallgatva suhanj el sárgálló szőlősök, dombos zöldterületek vagy éppen egy-két tó mellett, akkor az alábbi útvonalakkal nem lőhetsz mellé.


Mátra 

Amennyiben egy kiadós kalandra szeretnénk beruházni, próbáljuk ki a Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es utat, amely a Mátra és a Bükk hegyvidéki tájain visz keresztül. Gyöngyösről indulva először felfelé visz majd az utunk, és rögtön az elején érdemes egy kis kitérőt tennünk Mátrafüred külterületén, ugyanis itt helyezkedik el az ország egyik legmagasabban fekvő tava, a Sás-tó. Mátraháza környékén járva a Kékestetőt is útba ejthetjük mielőtt továbbindulnánk Parádsasvár felé.

A kirándulásunk végállomása lehet Eger, ahol bár a sofőr nem, de a többi utas belekóstolhat a finom vörösborokba. Innen Egerszalók, Verpelét és Markaz településeit érintve vissza is tudunk kanyarodni Gyöngyöshöz – Markaznál található például a Homok alja-sziget, ahonnan csodálatos a naplemente.

Ha egy külföldi turnéra is szívesen válallkoznánk: 5 európai autóút, ahol garantáltan tátva marad a szánk vezetés közben

Pécs-Abaliget

Pécs északi részéről, a Tv-toronytól nyugatra kezdődik meg az Abaligeti út azon szakasza, ami a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi körzet erdőin keresztül visz minket egészen Abaligetig. Egy kis túrázásért a Sós-hegyi kilátóig már rögtön a Remeteréten meg is állhatunk, a szárazkúti-pihenőnél pedig ismét megállhatunk egy kis felfedezésért. Orfűhöz közeledve dönthetünk úgy, hogy a tó környékét célozzuk meg, de le is kanyarodhatunk Abaliget irányába, ahonnan már nincsen messze a hetvehegyi horgásztó. Innen déli és északi irányba is elindulhatunk: előbbi esetben Szigetvár felé vihet az utunk, utóbbi módon Mindszentgodisa térségénél érdemes haladnunk.

Aggtelek 

A Szlovák határhoz közelítve is gyönyörű tájakon át vezethetünk. Nyíregyházáról indulva Tokajon keresztül elhaladhatunk a szőlősök mellett, majd Sárospatakhoz érve kiszállhatunk egy kicsit azért, hogy körbesétáljuk a Megyer-hegyi tengerszemet. Innen az apró településeken keresztül megcélozhatjuk Telkibányát, majd később az Ezüst-Csenkő horgásztónál is megpihenhetünk. Ezt követően térjünk rá az M30-ra, ahonnan tetszőlegesen fordulhatunk rá az Aggteleki Nemzeti Park felé vezető utak egyikére.

A vezetés szerelmeseinek Izland egyéletre szóló kaland lehet: Két sáv, ezer táj: Európa legmenőbb autóútja csupán egy országon halad át

Káli-medence / Balaton

A Balaton térsége persze nem maradhat ki a listából: mind az északi, mind pedig a déli oldal eléggé kiépített, így bármelyik irányból megkezdhetjük a balatoni kirándulást. Attól függően, hogy a part mentén szeretnénk haladni, vagy sem, Veszprémből indulva válasszuk a 73-as vagy a 77-es utat.

Előbbi esetében útba esik Csopak és Balatonfüred, ahonnan elsétálhatunk a Koloska-völgyhöz, majd Pécsely és Dörgicse érintésével lejuthatunk Balatonakaliig, ahol jó idő esetén akár meg is mártózhatunk. Innen vegyük célba Szentantalfát, Mecshelyet, hogy aztán a 77-es útra tévedve keresztülutazzunk Kapolcson és Tapolcán. Ha van kedvünk, a szigligeti várat is meglátogathatjuk, de Keszthely irányába is továbbhaladhatunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET