Lélegzetelállító művészi természetfilm a Bükkről

Amiről a fák suttognak címmel olyan filmet láthatunk hazánk élővilágáról, amihez fogható még nem készült.

Fotó: 123rf

Sajnos kevesebb lehetőségünk van utazni, de a természetjárás engedélyezett, sőt ajánlott is. Ha inspirációt gyűjtetnénk, érdemes megnézni az alábbi alkotást, ahogy egyetlen filmbe egy egész évnyi kirándulás anyagát sűrítették bele. 2020 legszebb természetfilmje 51 perces, azaz majdnem egy órás moziélmény: látványban felülmúlhatatlan és ismeretterjesztésben is 100%-os Takács Rita filmje.

Mi történik az avar alatt? Mire lépünk rá, amikor kirándulunk? A faodúkban mi zajlik? Milyen gombák és virágok nőnek ki a fagyos, terméketlennek tűnő földből? Ezeket figyelhetjük meg az Amiről a fák suttognakcímű természetfilmben, amelyet a Filmdzsungel Stúdió készített tavaly. Sajnos a Filmdzsungel Stúdió saját YouTube-csatornájára addig nem kerülhetett fel a mozi, amíg a Magyar Televízió le nem vetítette, de hamarosan nemcsak a trailer, hanem az egész film megtekinthető lesz az online csatornán. A produkció esetében fontos megemlíteni, hogy nem csak látványban erős (nagyon változatos az operatőri és vágási technika): az erdő élővilágát bemutató jeleneteket a Bükki Nemzeti Park egyik természetvédelmi őrének segítségével forgatták, így megtudhatjuk, milyen fontos az a szimbiózis, amiben a fák és a fák környezetében előforduló állatok és növények élnek, és az is gyorsan világossá válik, milyen könnyen felborítható ez az egyensúly.

Addig is, míg az Amiről a fák suttognak nyilvánossá válik, érdemes megnézni a természetfilm-stúdió többi közvetítését vagy filmjét, hiszen webkameráik segítségével élőben követhetjük számos magyarországi térség élővilágának életét. Streamelhetünk többek közt barna medve leseket, vadludakat, macskabaglyot és békászó sast is.

Rövid ízelítő Amiről a fák suttognak című filmből:

youtu.be

Amiről a fák suttognak - trailer
AMI MÉG ÉRDEKELHET