Szerelmes rétisasok raktak fészket Csongrád-Csanád vármegyében

Fokozottan védett állatok.

rétisas

A kép illusztráció - Fotó: Shutterstock

Új rétisas pár rakott fészket a Csongrád-Csanád vármegyében található baksi erdőben, melyről a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága tájékoztatta a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségét (HECSMSZ).


A baksi erdőben egy fokozottan védett rétisas pár rakott fészket a napokban. A ragadozó madarak természetvédelmi értéke együtt 2 millió forintot tesz ki.

A rétisasok Európában Észak-Norvégiától egészen a Balkán-félszigetig előfordulnak, az állandó populációk általában a kontinens középső, északi és keleti részén élnek. A madarak víz közelében költenek, Magyarországon a folyók menti erdőkben, tölgyesekben érzik jól magukat.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága a Baks 25B nevű erdőrészben bukkant a szóban forgó fészekre, majd a természetvédelmi őrök azt is megerősítették, hogy a rétisas pár is a közelben tartózkodik.

Mivel a rétisasok a legnagyobb testű európai sasoknak számítanak, ezért úgy választják ki a hatalmas fészküknek otthont adó fát, hogy megfelelő beszállófolyosót találjanak. A madarak már a tél közepén meg szokták kezdeni fészkük tatarozását, februárban pedig sokszor már tojásaikon ülnek.

A fészekaljuk rendre 1-3 tojásból áll, a fiókák nagyjából 40 nap alatt szoktak kikelni.

Tényleg itt a tavasz: Felbukkantak az első vonuló partimadarak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A rétisasok európai állománya élőhelyeiknek elvesztése, valamint a mérgezések miatt a hetvenes években mélypontra süllyedt, ám Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatója szerint a hazai populáció szerencsére azóta is nő. Évente egyébként 500-700 rétisas érkezik hozzánk a Baltikumból a tél folyamán.

A rétisas a zavarásra és a környezet állapotára érzékeny faj, ezért védelme itthon különösen fontos: állományát is az élőhelyének zavarása és megszűnése fenyegeti a leginkább.

„A fokozottan védett állatfaj zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása jogi következményekkel jár, a Btk. szerint természetkárosításnak minősül

– írja a delmagyar.hu.

A rigók is megjelentek: Újra dalolnak az erdők: megjöttek az énekes rigók

A fenti törvényi tilalomra tekintettel a HECSMSZ arra kéri az embereket, hogy a fészek legalább 500 méter sugarú körében tartózkodjanak a tartós jelenléttől, így az akár július végéig is eltartó költésük zavartalanul tud lezajlani.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET