Egy volt légiutas-kísérő elárulta, miért kockázatos az ablak mellett ülni

Népszerűnek népszerű, de a saját érdekünkben érdemes körültekintőbbnek lenni.

A repülőgépeken sokan szándékosan az ablak melletti ülést foglalják le, hiszen innen a legjobb a kilátás az út során. Van viszont egy tényező, amit már kevesebben vesznek figyelembe felszálláskor.


Ugyan a váratlan turbulencia is okozhat baleseteket a repülőgépeken, nem ez az egyetlen dolog, ami veszélyt jelent az utasok épségére. Kayla, egy volt légiutas-kísérő TikTok-csatornáján hívta fel a követői figyelmét arra a tényezőre, amire nem sokan figyelnek egy-egy utazás során.

Ez pedig a bőrünk károsodásáért felelős UV-sugárzás, ami a Naphoz közeledve egyre erősödik.

Ugyan nem elterjedt szokás naptejet kenni magunkra a felszállás előtt, de érdemes megfontolni, mivel a repülőgépek apró ablakai rengeteg napfényt eresztenek át. Emiatt ajánlott legalább arcunkat és kezeinket bekenni az utazás előtt.

A középső ülések már annyira nem kedveltek: Régi dilemma: kinek járnak a középső karfák a repülőgépen?

Fotó: Johny Goerend / Unsplash

Kayla figyelmeztetését Dendy Engelman, egy okleveles kozmetikai bőrgyógyász és sebész is alátámasztotta, aki a New York Postnak elmondta, a repülőgépeken fokozottan magas a kockázata az UV-sugarak okozta bőrkárosodásnak.

„Minél magasabban járunk, annál nagyobb dózisban ér minket a sugárzás”

– tette hozzá.

„Ilyenkor több UV-sugár hatolhat be a légkörbe, ami fokozott kockázatnak teszi ki a bőrünket”

– egészítette ki Engelmant egy másik bőrgyógyász, dr. Brendan Camp.

Ez is érdekelhet: Így néz ki a gyár, amiben a történelem legismertebb utasszállítója született

Egy 2015-ös kutatás eredményei szerint azok a pilóták, akik közel egy órát töltöttek 9-10 kilométeres magasságban, ugyanakkora ultraibolya sugárzásnak voltak kitéve, mintha húsz percen át szoláriumoztak volna. A kutatás továbbá azt is megállapította, hogy a pilótáknál és a légiszemélyzet tagjainál az átlagemberhez képest kétszer nagyobb eséllyel alakul ki melanóma.

Fotó: Mitchell Griest / Unsplash

Az ablak üvege ugyan elég jól szűri az UVB-sugarakat, ugyanez nem mondható el az UVA-sugarakról – ezeknek a sugaraknak viszont ugyanannyi szerepe van a ráncok kialakulásában, a leégésben, és ennélfogva a bőrrák kifejlődésében is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET