Utasellátó: Villámkérdések Litauszki Zsolt séfhez

Hogyan főz egy executive séf hagyományos kocsonyát? Mit kezd egy mezőn szabadon szedett növényekből?

Fotó: Propaganda

Litauszki Zsolt séf folyamatos emelkedőpályán van, és stabilan a fine dining egyik legmegbízhatóbb szereplője. Igazi világjáró: Orosházáról indult, majd egy hosszabb osztrák kitérő után körbejárta az amerikai kontinenst, végül pedig visszatért Magyarországra. Ma executive séfként irányítja több magyar szálloda éttermét, köztük az Andrássy-kúriában található Bobajkát, ahol Tillával beszélgettek egy közös főzés keretében. Most egy rövid interjút olvashattok az Arcok rovatban a profi séffel.

Mi akartál lenni gyerekkorodban?

Régész.

Sok helyen éltél a világban?

Ausztriában sok ideig, utána az Egyesült Államokban meg Costa Ricán. Dél-Amerikát is bejártam, Panamát, Brazíliát és Kolumbiát. Nagy csavargó voltam (nevet).

Mi volt a legkülönösebb főzési technika, amivel találkoztál a vándorlásaid során?

Amikor elássák az állatot és forró kövekkel megsütik. Costa Ricán meg Mexikóban ezt csinálják. Hatalmas lyukat ásnak a földbe, forró köveket vagy izzó fát raknak bele, kibélelik az egészet banánlevéllel, belerakják az állatot, utána betemetik és benne hagyják egy fél napot. Így készül az igazi barbecue.

Kedvenc konyhád?

(nevet) A világkonyhában hiszek. Rajongok például a cevichéért a dél-amerikai konyhából, de ugyanannyira szeretem a libanoni, a marokkói és természetesen a magyar konyhát is. Nem az a lényeg, hogy „marokkói” vagy „magyar” a konyha, hanem az, hogy egy ország hogyan használja fel a saját erőforrásait és hogyan gazdálkodik belőlük.

Kedvenc séfed?

A nagymamám. Füvesasszony volt, általa ismertem meg a növényeket.

Kedvenc külföldi éttermed?

Sao Paulóban a Casa de Porco, ami egyébként a világranglistán a hetedik legjobb étterem. Kétszer is voltam és mindkét alkalommal szenzációsat ettem.

Legfurcsább étel, amit ettél?

Bárány végbél karika, fahéjas-csillagánizsos-szójás mártásban (nevet).

Legdrágább alapanyag, amivel valaha főztél?

Kaviár, szarvasgomba és sáfrány. De most már egy kiló vanília is egymillió forint.

Legékesebb elem a tányéron?

A mártás.

Mennyire spontán folyamat a főzés?

Ha kitalálsz egy ételt, az nem lesz egyből tökéletes. Sokszor fogsz rajta változtatni. Az alapanyag determinálja persze, de a spontaneitás kulcsfontosságú.

Gasztronómiai szempontból melyik a kedvenc magyar vidéked?

Ahol felnőttem: Orosháza, vagyis a „magyar Lyon”.

Érdekel téged a Michelin-csillag?

Természetesen. Aki séf és azt mondja, hogy nem, az hazudik.

NÉZD MEG A TELJES MŰSORT LiTauszki ZSOLTtal!

youtu.be

LITAUSZKI ZSOLT és Tilla | Kocsonya maxima | Propaganda - teljes műsor
AMI MÉG ÉRDEKELHET