Fjordváros legjava – Mit lehet Grönlandon csinálni?

Összegyűjtöttük, mire fizessünk be, hova menjünk ezen a különleges, északi sarkköri helyen.

Fotó: Getty Images

Mit tud nyújtani egy ilyen extrém úti cél, ahol nyáron is hideg van, télen meg csak pár órát van világos? Ilulissat Grönland harmadik legnépesebb települése Nuuk és Sisimiut után, azt járjuk körbe, milyen kalandokra számíthatunk ebben az 5000 fős, inuitok lakta településen és környékén!

Cikksorozatunk első részében részletesen bemutattuk Grönland egyik legnépszerűbb és legszebb desztinációját, Ilulissatot, az is kiderül az előző kalauzból, hogy télen érdemes erre a tájra utazni, mert ekkor mutatja meg igazi szépségét, nyáron a 10-15 fok „hőségben" pedig szúró-csípő rovarokkal is meg kell küzdenünk, ahogy itthon is szúnyogokkal. Nézzük, milyen programok közül válogathatunk, ha grönlandi vakációra adjuk a fejünket!

Az északi fény nyomában!

Télen Ilulissat tökéletes választás, ha az éjjeli égbolton táncoló, káprázatos zöld fényeket szeretnénk megfigyelni. Akár a hotel ablakából is várhatjuk a látványosságot, ám ha komolyan gondoljuk az aurora borealis vadászatot, hajózzunk ki az öbölbe, vagy fizessünk be dzsipes túrára − nem fogjuk megbánni!

Fotó: Shutterstock

Kirándulás a hómezőkön

A fjord gyalogos felfedezése izgalmas és gazdaságos program. A városból számos útvonal indul, többsége a téli hónapokban is járható. A magaslatokat meghódítva pompás panoráma tárul elénk: jobbra a jeges óceán, balra a fagyos szárazföld, alattunk a színes házaktól tarka-barka Ilulissat.

Vacsora az inuit caféban

A város egyik legnépszerűbb éttermébe a helyiek is visszatérő vendégek, ami a lehető legjobb ajánlás. Kínálnak pár Srí Lanka ihlette különlegességet, ám az igazi csemegék a tradicionális grönlandi konyha remekei. Az étlapon szerepel bálna, rénszarvas, pézsmatulok, hórák, kagyló és laposhal.

Knud Rasmussen Múzeum

A város legizgalmasabb tárlata a híres dán sarkkutatónak, Knud Rasmussennek állít emléket. Az épület nem más, mint a legendás felfedező szülőháza, amely 1939 óta mutatja be híres lakójának expedícióit. A tárlatot a hét útról származó térképek, személyes és használati tárgyak teszik teljessé.

Hajózás a Disko-öbölben

Fotó: Getty Images

Semmi sem fogható az érzéshez, amikor a kapitány a roppant jéghegyek közé kormányozza a lélekvesztőt. A túra teljesen biztonságos, de a szívünk végig kalapálni fog: a sokezer tonnás óriások drámai formáira, a mesebeli tájra, a fagyott csendre garantáltan emlékezni fogunk életünk végéig!

Az északi út költségei

Európából Grönlandra egyedül izlandi vagy dániai átszállással repülhetünk. A jegyekért sajnos, a nagy távolság és a kevesebb járat miatt, elég borsos árat kell majd fizetnünk: Koppenhágából Ilulissatba bő 80 ezer Ft/fő/út összeggel tervezzünk. Helyi programjainkra szintén tegyünk félre: egy félórás kutyaszános kaland 20 ezer, egy két-három órás hajókirándulás 40 ezer Ft/főnél kezdődik − ahogy egy kiadós éttermi vacsora is. Egyszerű, kétszemélyes szobát a nyári csúcsszezonon kívül már 50 ezer Ft/éjtől találunk, míg egy olcsó ebédet már 8-9 ezer Ft/fő áron elkölthetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET