Tökéletes hétvégi program: virágünnepek Budapesttől Balatonig

Ha szednél tulipánt vagy csak megnéznéd a cseresznyevirágzást, mutatjuk, merre indulj!

magnolia liliomfa
Fotó: Shutterstock

Tulipán, magnólia, japán cseresznyefa – ezeket a csodás tavaszi virágokat nézheted meg a következő napokban, hetekben, tehát érdemes egy kirándulást vagy legalább egy nagyobb sétát e köré szervezni hétvégén. Te melyik virágot szereted jobban a három közül?

Tulipánszüret a Balaton mellett

Fotó: Facebook / Kincsek völgye

Ha áprilisban meglátogatod a bálványosi Kincsek Völgyét, különleges világba csöppenhetsz: nemcsak „Szedd magad!" tulipánszüret van, hanem mandala formában ültetett virágok, gyümölcsfaültetvény, mediterrán kert levendulával és rozmaringgal is várnak. A Tulipánünnep fő látványossága a tulipánmandala, amelyben a koncentrikus körök, a csiga és a hatszög különleges alakzatait szimbolikusan a 4 égtáj felé tájolták – az egész virágültetvénnyel az életet szerették volna jelképezni. A birtok tulajdonosai szerint óriási szerencse, hogy a Kincsek Völgye pont a Balaton mellett van, így azok is könnyen rátalálnak, akik nem a Balatonnál élnek, de épp a magyar tengernél nyaralnak, kirándulnak. A Kincsek Völgye egész évben jó kirándulóhely, hiszen az év további részében is élmény a látogatóknak, remek relaxációs hely, tapintható a nyugalom és szép a környezet, ahol ráadásul minden az újrahasznosítás jegyében épült. A természet ajándékaiból – mint a gyümölcsök, levendula, rozmaring vagy más termések – tinktúra, szörp, virágvíz, kozmetikum készül. A Kincsek Völgye egy hétvégi balatoni kirándulás egyik állomása lehet, minden héten csütörtöktől vasárnapig várja a tulipánok, a virágok, a szépség és a természet szeretőit. A tulipánszüret ideje ezeken a napokon várja az érdeklődőket: április 13-15., 20-23., 27- május 1.

Cseresznyevirágzás a Füvészkertben

Fotó: Facebook/ Demeter Szilárd

Minden évben sokan várják, hogy az ELTE Füvészkert meghirdesse az évi cseresznyevirágzás-programját, idén a Sakura ünnep eseménysorozat két hétvégén át tart: április 15-16-án és 22-23-án. A Füvészkert, ahogy minden évben, most is az áprilisi japán cseresznyefavirágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz igazodik. Akik szeretik a japán kultúrát és a növényeket, egészen biztosan nem fognak unatkozni: lesz japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató, Go oktatás, koncertek, mangabemutató és e szubkultúra találkozója. A MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki és lesz ikebana előadás és workshop is. A Facebook-esemény oldalán még több infót találsz.

Mátyásföldi magnóliák

Fotó: Shutterstock

Mátyásföldön, a XVI. kerületben hatalmas magnóliafákban gyönyörködhetünk: a Szamóca cukrászda mellett két csodálatos magnólia bontja szirmait. A cukrászda a Facebook-oldalán folyamatosan tudósít a rügyfakadásról, mikor nyílnak ezek a csodálatos, hatalmas virágok, érdemes figyelni, mert a liliomfa nagyon gyorsan elvirágzik, csupán néhány napig élvezhetjük a virágba borult fa látványát. Ha csak egy rövid, 1-2 órás hétvégi kirándulásra, sétára van lehetőségünk, ez tökéletes program lehet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET