Prága ezeréves erődje lenyűgöző hely, amit a turisták sokszor elfelejtenek felkeresni

A helynek a cseh nemzeti történelemben nagyon fontos szerepe van és érdekes látnivalókat rejt.

Fotó: Shutterstock

Prága, a cseh főváros igazi turistaparadicsom Kelet-Közép-Európa szívében, a város tengernyi programmal, kulturális és kikapcsolódási lehetőséggel csalogatja a látogatókat, ám vannak olyan helyek a jól bejáratott útvonalak mellett is, amelyeket érdemes felkeresni.

​Prága, amiket látni kell

Prágában rendkívül sok a kuriózum, a város tele van olyan látványosságokkal, amelyeket egyszer az életben mindenkinek látnia kell. A Károly híd az elsőszámú turistacélpont, a Moldva feletti átkelőn általában a nap nagy részében hömpölyög a tömeg, szinte egy tűt sem lehetne elejteni. A város szimbóluma Európa egyik legrégebbi hídja is egyben, amelyet a folyó egyik gázlója fölé emeltek még a 14. és a 15. század fordulóján.

A híd különlegessége, hogy harminc szobor áll rajta, ezzel pedig világrekorder, hiszen nincs még egy olyan híd a világon, ahol ennyi műremek sorakozna egymás mellett.

Prága másik szimbóluma az Orloj, egy csillagászati óramű, amely 1410 óta folyamatosan működik, de a várnegyed, a Hradzsin, a prágai kertek, a Faust-ház, az éhezők fala és a Kampa-sziget művészeti alkotásai is remek látnivalók a városban. Ám rajtuk kívül is találhatók eldugott kincsek Prágában.

Fotó: Shutterstock

A csillagászati óra

​Prága, ami néha kimarad

Vyšehrad egy történelmi városrész a cseh fővárosban, amely nem volt mindig Prága része; csupán 1883-ban egyesült vele. A folyóparton található 42 méter magas domb tetején magasodik egy, a 10. században épült erődítmény, amely sokáig a csehek központjaként is szolgált, ugyanis a legendás Přemysl-dinasztia alatt itt volt a királyok központja is. Ám a Hradzsin építésével párhuzamosan folyamatosan elvesztette központi funkcióját.

A Habsburgok alatt, a harmincéves háború után katonai kiképzőközpontot alakítottak ki a területen.

Ma ez a rész a város egyik kedvelt parkja, amelyet a helyiek is sokszor keresnek fel rekreáció céljából. Az erőd nevezetessége a neogótikus stílusban épült Szent Péter és Pál bazilika és a Vyšehrad temető, ahol a cseh történelem több híressége is nyugszik.

Az erődből páratlan panoráma nyílik a Moldva folyóra és a városra is. De nemcsak a gyönyörű park és a kilátás rejteget csodákat, hanem a monstrum alatt lévő óriási kazamatarendszer is tartogat számunkra látnivalót bőven, hiszen például itt őrzik a Károly híd hat eredeti szobrát is.

Prága alapítása, a legenda

Fotó: Shutterstock

Vyšehrad tehát manapság egy gyönyörű park, távolabb a városközponttól, amely részben még őrzi katonai funkcióinak egykori maradványait. A helynek azonban a cseh nemzeti történelemben nagyon fontos szerepe van, hozzá kapcsolódik Libuše hercegnő legendája is, akit a csehek ősanyjaként tartanak számon.

A legendák szerint Libuše volt Vyšehrad leghíresebb lakója volt, aki Prágának hatalmas jövőt jósolt, s az ő férje lett később Přemysl, a híres cseh uralkodó dinasztia alapítója is. Libuše és Přemysl szobra szintén megtekinthető az erőd parkjában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET