Pozsony felett egy ufó: az ég peremén sétálhatunk a furcsa építményen

Az építmény 95 méter magas, a tetejéről pedig pazar kilátás nyílik a városra.

Fotó: Shutterstock

A szlovák főváros egyik leglátványosabb építménye a Duna felett terpeszkedő Szlovák Nemzeti Felkelés hídja, amelynek a tetején olyan építmény áll, mintha egy repülő csészealj ereszkedne rá a városra.

Nem véletlen tehát, hogy a formája után ufó-toronyként, ufó-kilátóként vagy egyszerűen csak ufóként emlegetik a helyiek, illetve a turistáknak szánt brosúrákban is így tüntetik fel.

A század építménye

A híd két városrészt köt össze, az Óvárost Pozsonyligetfaluval, ahol a város legnagyobb lakótelepe van.

Az építmény 95 méter magas, a tetejéről pedig pazar kilátás nyílik a városra.

Az ufó-toronyban amúgy étterem üzemel, így, ha Pozsonyban időzünk, akár azt is megtehetjük, hogy eltöltünk egy romantikus vacsorát a város felett.

A híd neve a 20. század egyik legnagyobb szlovák történelmi eseményének, a második világháborús nemzeti felkelésnek állít emléket, amelynek keretében a szlovákok fellázadtak a megszálló német csapatok ellen. A felkelés 1944. augusztus 29. és október 27. között zajlott.

A hidat 1967 és 1972 között építették meg, és 1972. augusztus 26-án adták át a nagyközönségnek, később elnyerte Szlovákiában a Század építménye díjat is. A történetéhez azonban hozzátartozik az is, hogy az építése után vegyes érzelmekkel fogadták a pozsonyiak, hiszen az Óváros egy részét egyszerűen le kellett bontani a nagy építkezés miatt.

​Séta az égben

Fotó: Shutterstock

A híd 431 méter hosszan ível át a Duna felett Pozsonyban, magasságát tekintve pedig a híres ufó-torony az egyik legjobb kilátó a városban. Innen nyílik ugyanis a legszebb panoráma a vele szemközt lévő várra, az Óvárosra vagy éppen a Szent Márton-dómra, amely Pozsony legnagyobb katolikus temploma. A 15. században épült gótikus székesegyház ezer szállal kapcsolódik a magyar kultúrához is, többek között tizenegy Habsburg-házi magyar királyt és nyolc magyar királynét is itt koronáztak meg. A templom katakombáiban rengeteg magyar történelmi nagyság nyugszik, itt talált végső nyughelyet Pázmány Péter esztergomi érsek is.

A toronyból jó idő esetén akár 100 kilométer távolságra is elláthatunk.

A kilátótorony tetején pedig lehetőségünk van egy óriási adrenalinfröccsre az úgynevezett UFO Skywalk program keretén belül, minden évben április és október között.

AMI MÉG ÉRDEKELHET