Podcast: kerékpárral a Föld körül (2. rész)

Zita és Árpi fekvőkerékpárral indult nászútra, amiből egy négy éven át tartó Föld körüli utazás lett.

A 360° bringa utazási blog szerzői négy év alatt körbebiciklizték a világot: 46 ország, 1550 nap, 40 143 km – ez számokban Zárug Zita és Harkányi Árpád nászútja és életük nagy kalandja. A RoadMovie Podcast csatornáján kétrészes műsort találsz a párral, az első epizódról itt olvashatsz, ezúttal pedig Amerikáról, Ausztráliáról és Új-Zélandról mesélnek.

A pedagógus–IT-szakember páros világjáró kalandjairól már egy könyv is megjelent Hogyan utazzuk be a világot címmel. A szerzők 1550 nap és az azt követő két év tapasztalatait és történeteit sűrítették bele 344 oldalba. Zita amatőr kerékpárosként vágott neki a hosszú útnak, a felkészülés előtt nem ismerte a biciklis műfajt, nem volt képben a felszereléséket illetően, de amikor eldöntötték, hogy fekvőkerékpárral útnak indulnak, szerzett egy kis kondit és a friss házasok belevágtak a nagy kalandba. A pár összeköltözés helyett több éves körutazást tervezett: először Délkelet-Ázsiába akartak menni, de a vágyak és a lehetőségek miatt egyre több úti célt „csaptak" a tervhez. Az első műsorból kiderült a sokakat érdeklő kérdés, hogy mennyi pénzzel indultak el és végül mennyibe került az utazás. Megtudhattuk, hogyan lett az 1-2 éves úti tervből végül több mint négy éven át tartó kerekezés, és Zitáék azt is elárulták, hogy lehet napi 3533 forintból kijönni egy világkörüli úton, úgy hogy ebben a repülőjegyek, kórházi ellátás és a szállás is benne van. Amit nem könnyített meg, hogy az út második felében megváltozott a költségvetés, hiszen a sokkal olcsóbb Ázsia után a borsosabb nyugatra indultak - erről is szó lesz a podcast második részében.

Két év Ázsia után Ausztrália

Zita és Árpi a beszélgetés második részében elmeséli, milyen sok feltételnek kell megfelelni, hogy turistavízummal beléphessünk Ausztráliába. Az ausztrálok nem veszik félvállról a beengedést, már a világjárvány előtt is szigorúan szabályozták a turisták fogadását, hogy azok semmilyen idegen kórokozót ne vihessenek be az országba.

Az új műsorból kiderül, hogy mely ausztrál városokba érdemes a keleti és a nyugati parton ellátogatni. Megtudhatod, milyen érzés fekvő kerékpárral ilyen hatalmas távokat megtenni egy kontinensen, ahol olykor teljesen ingerszegény, hosszú, egyenes, 800 kilométeres szakaszon tekersz napokig. Vagy, hogy épp milyen a vadonban sátorozni 8 napig úgy, hogy a közelben nincsen sem település, sem benzinkút.

Drága ország, olcsó utazás

Hogyan lehet egy olyan országban olcsón utazni, ahol minden rendkívül drága? Árpiék sok leértékelt élelmiszert vásároltak, de kipróbálták a „kukabúvárkodást" is, ami persze itthon egészen mást jelent, mint egy olyan országban, ahol nagyon nagy a pazarlás: olyan steril, tiszta, jó állapotú élelmiszereket is kidobnak az ausztrálok, amelyeknek épp, csak megsérült a csomagolása vagy összenyomódott benne az étel... a luxusturkálást ilyen körülmények között tehát nem volt nehéz mesterfokra fejleszteni, amivel a páros is jól járt és nem is lett feleslegesen annyi drága étel az enyészeté.

B terv: új-zélandi szőlő

Ausztrália után Új-Zéland felé vették az irányt, ahol nem csak turistákként töltötték az időt: egy borászatban dolgoztak. A pár lecsúszott a szezonális working holiday vízumról, tehát odaérkezésükkor helyben kellett megoldaniuk az engedélyszerzést és a pénzkeresés kérdését. Végül idénymunkát vállaltak, hogy finanszírozni tudják további útjukat, ami esetükben sok utánajárással és némi szerencsével megvalósult. A műsorban részletesen mesélnek a „hogyan"-ról, sőt az utazás Amerikai kalandjairól is hallhatsz izgalmas részleteket.

Kattints és hallgasd meg a műsor második részét:

AMI MÉG ÉRDEKELHET