Egyre több a téves adat, a pilótáknak újra kell tanulni az analóg navigációt

Nem mindig bombabiztos a digitális navigálás.

repülő navigáció
Fotó: Getty Images/Gregory_DUBUS

Az amerikai Légiközlekedési Hivatal (FAA) arra kéri a pilótákat, hogy a megszokott digitális navigációs rendszerek használata mellett tanulják újra az analóg navigációt, mivel egyre több olyan incidens történik, aminek során a pilóták téves adatok alapján kényszerülnek irányítani a gépeket.


A Travel Pulse cikkében olvashatunk az FAA legutóbbi felhívásáról, amiben a szervezet arra ösztönzi a pilótákat, hogy frissítsék fel az analóg navigációs rendszereket érintő tudásukat.

Erre azért van szükség, mert az elmúlt években egyre többször történt meg az, hogy hackelés miatt a pilóták téves navigációs adatokat kaptak a digitális rendszeren keresztül.

Az Airbus repülési adatfigyelő rendszere például 2022-ben csaknem 50 ezer olyan incidensre lett figyelmes, melynek során egyszerűen leálltak a műholdak navigációs programjai. Ez egy óriási eltérés az ezt megelőző évben tapasztal 10 843 ilyen esethez képest.

A Boeing gépei más probléma miatt kerültek reflektorfénybe: Újabb gyártási hibát találtak a Boeing gépein

Fotó: Oskar Kadaksoo / Unsplash

Az ehhez hasonló zavarok nemcsak, hogy veszélyeztetik az utasszállító repülőgépeket, de a légiforgalmi irányítók munkáját is megnehezítik.

A navigációs rendszerekben bekövetkezett hibák jelentősen el tudják téríteni a pilótát a kijelölt útvonaltól, de nem nehéz elképzelni, hogy a bűnözők is ki tudnák használni a helyzetet.

Az FAA azt is kihangsúlyozza, hogy az ilyen gikszerek könnyen ütközéshez vezethetnek. Amennyiben ugyanis a pilóták a téves digitális adatok miatt azt látják, hogy közel kerültek egy objektumhoz, vagy éppen a valóságosnál nagyobbnak hiszik az adott távolságot, az a legrosszabb esetben becsapódáshoz, ütközéshez vezethet. Emellett a gépek letérve alapútvonalukról több üzemanyagot is fogyaszthatnak, de a hamis navigáció idegen légtérbe is vezetheti őket.

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA), valamint a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) is tisztában van a problémával, emiatt pedig egy workshopot is tartottak.

A pilóták erre kérik az utasokat: 5 jótanács pilótáktól, amit nem elegen fogadnak meg szerintük

Fotó: Caleb Woods / Unsplash

„Míg néhány évvel ezelőtt egy ilyen adateltérés okozásához igencsak drága, csúcstechnológiás eszközökre volt szükség, addig mára egy olcsóbb, kevésbé fejlett és nyílt forráskódú szoftverrel szinte bárki meg tudná zavarni a navigációs rendszereket”

– hívta fel a problémára a figyelmet a francia Safran légitársaság.

Mindenesetre a légiközlekedés még mindig az egyik legbiztonságosabb közlekedési formának számít, a balesetek száma egyáltalán nem növekedett, sőt: 2023 az eddig legbiztonságosabb év volt.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET