Petra, a sziklába faragott kincsestár

A világ 7 új csodájának egyike, csodáljuk most mi is!

petra jordania
Fotó: Getty Images

Az egykori karavánközpont fontos kereskedelmi csomópont volt, a Keletről Nyugatra érkező árucserék egyik fontos helyszíne volt a Tömjénúton. A vörös sziklába faragott várost Rózsavörösvárosnak is emlegetik és egészen 1812-ig rejtve volt a nyugati világ előtt.

Az archeológusok szerint Petrát i.e. 312-ben alapították, így a világ egyik legrégebbi városa, de az ásatások során sokkal-sokkal régebbi kincsekre is bukkantak. A nabateusok (déli arabok, akik i.e. 6. század körül érkeztek Jordániába) igen virágzó fővárosa volt. A város a 7. századtól fokozatosan elnéptelenedett, csak a beduinok használták, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező és kalandor az egyik útján megtalálta a kikandikáló romrészleteket.

A petrai kirándulás egy fárasztó egész napos túra száraz melegben, de minden izzadságcseppet megér. Ahhoz, hogy Petra kapuján beléphessünk a keskeny (2 méter széles) Szik szurdokon kell végigyalogolnunk, vagy tevegelnünk: az 1600 méter hosszú szakaszon 80 méter magas, vörös sziklák vesznek bennünket körbe, és ez már önmagában lélegzetelállító látvány.

Oázis, színház, sírtemplom

Fotó: Unsplash

A Kincsestár oszlopai

Érdekesség, hogy a romváros 15%-át sikerült a kutatóknak eddig felfedezni, ásatásokat végezni, elemezni, a maradék 85%-a még várat magára, tehát a világ 7 új csodájának egyike még rengeteg felfedezni valót tartogat a modern emberiségnek.

Petra területén eddig 800 királysírt tártak fel a régészek, a leghíresebb szentély – amely a legtöbb fotón is szerepel – a Kincsesház, amely egy szépen díszített, több mint 2000 éves mauzóleum és kripta. Soknak tűnhet a 800 királysír, de akkoriban a városban 30 ezer ember is lakhatott, és rengeteg átutazó kereskedő is megfordult a településen. Akkoriban Petra egy oázisként működött a sivatagban saját vízrendszerrel.

És itt jön képbe a hely bibliai jelentősége is! A sziklák között fakadó patak vizét a legendák szerint Mózes fakasztotta egyetlen botütéssel, amikor Egyiptomból kivonult a népével és itt megpihent. A Petra mellett fekvő Vádi Músza nevű település magyar jelentése Mózes völgye, ahol Mózes fakasztotta a vizet, és a petrai nabateusok innen vezették el Petrába csatornán a vizet, hogy virágzó oázist hozzanak létre. A nabateusok koruk képzett vízmérnökei, kereskedői, építészei és kőfaragói voltak – ezt mi sem támasztja jobban alá, hpgy mai napig ott állnak Petra legszebb sírtemplomai.

Petra, a sziklába vájt romváros:

fotó: 123rf


Fotó: 123rf

Petrai ampfiteátrum


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Getty Images


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash



Petra elveszett kincsei c. filmben még rengeteg minden kiderül az ott megtalált leletekről:

youtu.be

Tiltott történelem - Petra elveszett kincsei
Related Articles Around the Web
AMI MÉG ÉRDEKELHET