Délnél is délebben: Patagónia varázslatos tájai

Dél-Amerika déli csücske természetvédelmi terület, ahova nem olcsó és nem is könnyű eljutni, de megéri!

Fotó: Getty Images

Pár napja megjelent cikkünkben az Északi sarkvidéken barangoltunk, megmutattuk, milyen Grönland télen, most pedig irány a Déli sarkvidék. Egy igen távoli, kissé szürreális táj, amelyben most elmerülhetsz az alábbi képeken keresztül.

Nem mindenkinek ugrik be azonnal, hol kezdődik pontosan Patagónia és melyik része az egy nagy és sok kicsi szigetből álló, furcsa éghajlatú Tűzföld, csupán annyi biztos, hogy a dél-amerikai kontinens déli csücskén van. Nos, tegyük tisztába, merre is van ez a két földrajzi terület! Patagónia Argentína és Chile legdélibb része: az Andok déli végén kezdődik, ahol a magasba nyúló sziklák (a Cerro Torre és a Fitz Roy hegyek) és a kékes fehéren vibráló jégtömbök váltogatják egymást. A gleccserek alatti, több millió éve fagyott hó és jég látványa önmagában magával ragadó, és akkor az ott élő állatokat még nem is említettük: lámához hasonlító, nagyon kedves külsejű guanakókat, pingvineket, oroszlánfókákat, elefántfókákat, pumákat, nagy marákat és a néhol fel-felbukkanó ceteket és delfineket.

Tiszta Jégkorszak

Patagónián Chile és Argentina osztozkodik, mérete pedig felfoghatatlanul hatalmas: Németország területének kb. a háromszorosa, és nem sokkal többen laknak ekkora területen, mint Budapest lakossága. Patagónia chilei részén található Tűzföld (Tierra del Fuego), amit a Magellán-szoros választ el a dél-amerikai földrésztől, és itt található a világ legdélebbi nagyvárosa, Ushuaia, amelyről már korábban is írtunk.

Extrém hajókázás

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet ez a környék, jobb, ha tudod, hogy vannak olyan, erre specializálódott utazási irodák (ilyen például a Hurtigruten), amelyek teljes, akár több hetes déli-sarki vagy antarktiszi körutazásokat szerveznek. Sőt, ezek valójában már inkább expedíciók, a hosszú hajós utazásoknál pedig eleve feltétel az egészségügyi alkalmassági engedély indulás előtt. Igaz, hogy költséges utazás, de olyan területre juthatsz el, ahol nincsen tömeg, elszakadhatsz a civilizációtól, és rajtad áll, hogy csak annyi kényelmet tarts meg magadnak az expedíció során, amennyi jólesik. Azzal is számolj, hogy az óceán ezen a szakaszon nem túl békés, így akik hajlamosak a tengeribetegségre, készüljenek fel arra, hogy rázós (vagy inkább billegős) napokat kell átvészelni. Ha tehát nem veszi el a kedvedet a magas ár és a hatalmas hullámok, akkor nincs más hátra, nézd meg a képeket, és kezdd el tervezni a patagóniai vakációdat!

Patagónia és Tűzföld képekben:

Fotó: Shutterstock

Tűzföld, Beagle-csatorna


Fotó: Getty Images

Tűzföld


Fotó: Getty Images

Tűzföld, oroszlánfókák a Beagle-csatorna partján


Fotó: Getty Images

Tűzföld, Beagle-csatorna


Fotó: Getty Images

Tűzföld, vitorlázás a gleccserek között


Fotó: Getty Images

Tűzföld, Los Glaciares Nemzeti Park


Fotó: Getty Images

Tűzföld, Beagle-csatorna


Fotó: Getty Images

Patagónia, UNESCO Bioszféra Rezervátum


Fotó: Getty Images

Patagónia, Lago Carrera


Fotó: Getty Images

Patagónia, Torres del Paine Nemzeti Park


Fotó: Getty Images

Patagónia, Los Leons gleccser


Fotó: Getty Images

Patagónia, Monte Fitzroy


Fotó: Shutterstock

Patagónia, Cerro Castillo


AMI MÉG ÉRDEKELHET