Kalauz Párizs legjobb helyeihez és a francia finomságokhoz

A piactól a legjobb éttermekig.

párizs kávézó
Fotó: Shutterstock

A francia bagett egy éve az UNESCO szellemi kulturális öröksége, de a francia pékségek nemcsak a jellegzetes méteres kenyerük miatt híresek, ha belépünk egy üzletbe alig tudunk válogatni a különlegességek között, és ugyanez az érzés fog el bennünket egy francia étterem menüje láttán is... Most Párizs legjobb gasztrohelyeit mutatjuk meg, amiket érdemes városnézés közben útba ejteni.

Merre vannak a legjobb helyek?

Párizsban képtelenség, hogy ne találjunk kedvünkre való falatot: mindegy, milyen kosztot kedvelünk, létezik rá helyi változat – jellemzően jobb is, mint bárhol máshol. A legendás régi és a feltörekvő új éttermekben a világ legjobb séfjei készítik kulináris különlegességeiket, de a Boulevard Raspail organikus termelői piacán is megtapasztalhatjuk a franciák ételek iránti tengermély szenvedélyét.

Már a reggeli királyi

Fotó: Shutterstock

A reggeli feketét kísérő croissant-oknak talán csak a két csodálatos melegszendvics, a croque monsieur és a croque madame jelent konkurenciát, az ebédre elköltött, tápláló nicoise saláta vagy sajtos-sonkás quiche után pedig biztos, hogy bírni fogjuk a városnézést. A fő étkezés a vacsora legyen: a ratatouille, a sajtos fondue, a francia sólet, azaz a cassoulet, de egy ízletes sajttál is mind remek választás! A nehéz ételeket, mint amilyen a rozmaringos sült bárány vagy a boeuf bourguignon, hagyjuk meg inkább a hideg téli estékre. Vacsorára mindenképp foglaljunk helyet a következő éttermekbe, mert másképp lehetetlenség asztalhoz jutni.

Igazi francia ízek és hangulat

A helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt Chez Clement-lánc éttermeiben elérhető áron merülhetünk el a tradicionális francia fogásokban, de a nemrég nyitott Le Servan is megér egy próbát, ahol a francia hagyományokat a délkelet-ázsiai ízekkel vegyítik. A vegetáriánusok az izraeli–francia Mizon étlapját olvasva fognak elolvadni, aki pedig ebédjét páratlan kilátást élvezve költené el, a Diadalívre néző, laza, családias hangulatú Casa Luca felé vegye az irányt.

Édességek luxus kivitelben

Kényeztetés nélkül nincs nyaralás, ejtsünk szót tehát az édességekről is. Rendeljünk bátran klasszikus Éclair fánkot vagy válasszunk párat a szivárvány minden színében pompázó macaronokból. Ha pedig nyár lévén valami hideg esne jól, a lehető legjobb helyen vagyunk! A Berthillon, Párizs leghíresebb fagylaltozója ugyanis fogalom: a fantasztikus ízkombinációkat felvonultató, adalékmentes gombócok feledtetik velünk a hőséget! De ha nincs kedvünk kiállni a sort, a város legrégebbi fagyizója, a Raimo sem okoz csalódást.


AMI MÉG ÉRDEKELHET