Szuper őszi úti célok a szomszédban, Szlovákiában

Ami tavaly az őszi szünetben kimarad, azt most be lehet pótolni!

Fotó: Shutterstock

Ha alaposan felkészültünk a járványügyi előírásokból, bepakoltuk a túrahátizsákunkat, foglaltunk egy szuper, természetközeli szállást vagy éppen egy wellneszpanziót, akkor indulhatunk is Szlovákiába. Sőt, aki már nagyon vágyik a hóra és a síelésre, talán szerencsés lesz, és napokon, heteken belül a Tátrában csúszhat.

Gyakorlott természetjáróknak

Közép-Európa legnagyobb karsztvidéke, a Szlovák-karszt nincs messze Magyarországtól, Rozsnyó felől közelíthető meg. A Szlovák Karszt Nemzeti Park karsztja átlóg Magyarországra – ez az Aggteleki-karszt. A kettő együtt Közép-Európa legnagyobb karszt területe, és nagyjából 1100 barlangot és szakadékot számláltak eddig meg a területén. Ezek a kivételes adottságú, mintegy 2 millió éve kialakult föld alatti kőalakzatok rendkívül változatosak és az UNESCO természeti örökségét képezik. A kirándulók ezen a csodás hegyi vidéken kerékpárutakon és tanösvények is folytathatják az aktív programot.

A Szlovák-karszt mellett számos nemzeti park várja még bennünket, például a Tátra Nemzeti Park. A Tátra az Alpoktól északra fekvő legmagasabb európai hegység, és a terep sok helyen meg is kívánja a hegymászási tapasztalatot. Ha kipróbálnánk a tutajozást, akkor érdemes a Pieniny Nemzeti Parkba ellátogatni, amely területét tekintve a legkisebb, de szépségével nem marad el a többi parktól.

Kastély körtúra

Fotó: Wikimedia

Árva vára

Árva vára, az Árva folyó feletti sziklaszirtre „sasfészekként" épült a 11. században – ez egy királyi kastély, amely az egyik legnagyobb látványosság a környéken. A 112 méter magas sziklára épült vár fontos szerepet játszott a magyar határ és a kereskedelmi útvonal védelmében.

A szintén a 11. században épült Trencséni vár, amely a felújítás miatt igen jó állapotban van. Rengeteg emlék bizonyítja, hogy ezen a területen már a vár megépítése előtt is éltek emberek, i.e. 1700 körül már lakott terület volt. Érdemes még megnézni a vár mellett található Máté-tornyot és az Ágyúbástyát is.

Közép-Európa egyik legszebb, már-már mesebeli kastélya a Bajmóci várkastély, amelyet korábban a leghíresebb nemesi családok birtokoltak. Ez a kastély fontos része volt a középkori magyarországi végvárláncnak, évszázadokkal később (az Osztrák-Magyar Monarchia alatt) pedig a Trencsénig húzódó védelmi vonalnak, amely összesen 30 várból állt.

A síelés, szánkózás sem kizárt

Fotó: Facebook

Park Snow Donovaly

A legnépszerűbb síközpontok szállásai hamar betelnek, így célszerű mielőbb elintézni a foglalást, ha idén már nem szeretnénk kihagyni a síelést vagy snowboardozást. Park Snow Donovaly az egyik legnépszerűbb központ, ahol egyébként hó nélkül is csodálatos a kilátás: meleg színekben pompázó hegyoldalakat láthatunk, és a libegők hó nélkül is működnek.

A Skalka aréna „Pokoli kilátás" nevű lesiklópályája is vonzó lehet a kihívásokat kedvelők számára, persze ha október végén leesik az első hó. A Park Košútka üdülőközpontban is lehet sportolni, de több kirándulási lehetőség is van: kedvelt úti cél a közelben a Bisztra-vízesés, a Melich-szikla és a Kalamárka sziklatömb, amelyeket gyalogosan és biciklivel is felkereshetünk.

Járványügyi előírások Szlovákiában

„A szlovákiai megyék többsége a járványügyi besorolás szerinti narancssárga vagy piros színű kategóriába tartozik. Ez azonban ne ijesszen meg senkit, hiszen egyik megyében sincs korlátozva a kültéri mozgás. Szlovákiába érkezés előtt minden 12 évesnél idősebb személyt regisztrálni kell az eHranica oldalán, és bemutatni az oltási igazolványt, az EU-s digitális Covid-igazolványt, vagy egyéb, harmadik ország által kiállított nemzeti igazolványt" – tanácsolja a Slovakia Travel oldala. "Utóbbinak tartalmaznia kell a helyi megbízott hivatal pecsétjét vagy egy, az elektronikus ellenőrzésre alkalmas kódot. Az adatoknak angol nyelven is szerepelniük kell az igazolványokon."

Szlovákiában a narancssárga színű megyékben az oltott turisták korlátozások nélkül mehetnek:

  • szállodákba,
  • drótkötélpályákra,
  • galériákba, múzeumokba,
  • éttermekbe (teraszra és a beltérre is),
  • fürdőkbe, wellness-központokba és az aquaparkokba.

A piros színű megyékben már:

  • kötelező az FFP2-es maszk használata a zárt terekben,
  • a wellness-szolgáltatásokat csak a hotelek szállóvendégei vehetik igénybe,
  • az étkezések feltételeit pedig a helyi szolgáltatók határozzák meg.
  • A kabinos felvonókat a teljesen oltott turisták korlátozás nélkül használhatják az adott megye járványügyi besorolásától függetlenül.
AMI MÉG ÉRDEKELHET