És te tudod, melyik a legrégebbi nemzeti lobogó?

TikTok-csatornánkon ástuk bele magunkat a témába.

zászló
Shutterstock

Gondolkoztál már azon, vajon hogyan születtek meg egyes országok lobogói? A zászlók tanulmányozásával foglalkozó tudományágat vexillológiának nevezik, segítségével pedig érdekesebbnél érdekesebb titkokra bukkanhatunk.


www.tiktok.com

Mennyit ismertél?😎#drivemagazine #foryou #fyp #travel #utazas #nekedbe #zaszlo #erdekessegek #interesting

A vexillológia kiterjed a történelem alatt használt zászlók kutatására, de a modern zászlók létrehozásának, tervezésének, használatának és fejlesztésének elméletét is magába foglalja. A kifejezés egy latin szóból, a vexilliumból származik, melyet még a rómaiak használtak olyan szabványos anyagokra, melyek egy vízszintes keresztlécen lógtak.

A zászlókat már a csataterületeken is az egységesség kifejezésére használták, ma pedig azoknak mintája egy egész országot szimbolizál.

Az abszolút különc

Shutterstock

A nepáli zászló

Nepál az egyetlen ország a Földön, ahol a nemzet zászlaja nem négyszögletes alakú. A két háromszögből álló lobogó eredetileg két különböző zászló volt, melyek a 19. században váltak eggyé.

Ez is érdekelhet: A település, amit kizárólag egy barlangon keresztül lehet elérni

A legrégebbi zászló

Mark König / Unsplash

Dánia zászlaja

A világ legrégebbi zászlaja Dániához köthető, melyet még évezredekkel ezelőtt, az ezerkétszázas években alakítottak ki. Ugyan hivatalosan először csak 1625-ben használták a lobogót, de az azóta is az ország jelképe.

A normától csak kicsit eltérők

Fotó: Shutterstock

Vatikán lobogója

Összesen két zászló van a világon, melyek szokatlan módon négyzet alakúak. Az egyik Svájcé, melyet sokszor összekevernek a Vöröskereszt piros orvosi lobogójával. A másik ilyen pedig a Vatikáné.

A színek jelentősége

A színeknek jelentősége van, a zöld például a legtöbb esetben az adott ország természetét, vagy mezőgazdaságát jelképezi, a kék pedig sokszor a békét és a szabadságot szimbolizálja. A fekete az etnikai örökséget, az ellenségek legyőzését, valamint az ország eltökéltségét ábrázolja.

Olvasd el ezt is! Tudtad? Nem mindig London volt az Egyesült Királyság fővárosa

Szimbólumok

Steven Diaz / Unsplash

Japán zászlaja

A zászlókon gyakran találkozhatunk különböző szimbólumokkal, melyeknek specifikus jelentésük van. A legtöbbször olyan univerzális szimbólumokat láthatunk, mint a Nap, a csillagok, a Hold, vagy éppen a háromszögek, a négyzetek és a keresztek. Jó példa erre Japán, melyet a „felkelő Nap országaként” ismerünk, ami lobogóján is tükröződik: a zászló közepén egy piros kör található.

AMI MÉG ÉRDEKELHET