Ha ezen a napon foglaljuk a repülőjegyet, akár 25 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk

A jól időzített foglalással sokat spórolhatunk egy elemzés szerint. A riportból az is kiderült, hogy mikor érdemes ezt megtennünk.

repülőjegy
Shutterstock

Aki sokat repül, az jól tudja, hogy mekkora jelentősége van annak, hogy mikor foglaljuk le az utat. Egy átfogó amerikai tanulmányból most az is kiderült, mely időpontok során éri meg a leginkább megnyomni a foglalás gombot.


Az amerikai székhelyű Expedia foglalási oldal 2024 Air Travel Hacks Report című riportjából az derül ki, hogy azok, akik a retúrjegyet (azaz a visszautat jelentő jegyet) péntek helyett vasárnap veszik meg, mintegy 24 százalékkal olcsóbban tudnak hozzájutni a jegyekhez nemzetközi utazások esetében – számolt be az elemzésről az Independent.

A kiutazást biztosító jegyek tekintetében azonban abszolút a fentieknek az ellenkezője bizonyosodott be: azok, akik vasárnap helyett pénteken indulnak útnak, akár 26 százalékkal olcsóbban is megúszhatják.

GiphyRoyal Dutch Airlines Thumbs Up GIF by KLM

A riport szerint a különböző belföldi utak esetében is érdemes legalább öt hónappal az indulás előtt megvenni a repülőjegyeket, ekkor ugyanis 35 százalékkal jobban tudunk kijönni, mintha az utolsó pillanatra hagynánk.

De magyar viszonylatban érdekesebb, hogy a riport szerint a legjobb időpont a vásárlásra 23 nappal az indulás előtt van: úgy tűnik, ilyenkor akár 8 százalékkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá egyes repülőjegyekhez.

Bármit csinálunk, a kutatás szerint semmiképpen se szerezzük be a jegyeket az utazás előtt nagyjából egy-két hónappal (pontosan: 36-63 nappal), mivel elvileg ilyenkor a legdrágábbak.

Már erre is van megoldás: Egy kutatás szerint erre kell figyelni, ha leküzdenénk a jetlag tüneteit

Az Expedia szerint a kutatást „több milliárd adatpontot feldolgozó elemzés és a világ legkiterjedtebb repülőjegy-adatbázisa” támasztja alá.

A projektet a légitársaságok elszámolási adataival foglalkozó Airlines Reporting Corporationnel és az világ legnagyobb repülési információszolgáltatójával (OAG) együtt vitték véghez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET