Így spórolj a szálláson, ha olcsó nyaralást szeretnél kihozni

Sok lehetőség közül választhatsz, ha kevesebb jut szállásra.

utazás szállás olcsón spórolás
Shutterstock

Adtunk már tippeket, hogyan utazz költséghatékonyan, illetve, hogyan kereshetsz pénzt világjárás közben, most azt a témát járjuk körbe, hogyan spórolj a szállásköltségen. Ideje, hogy ne csak a Booking és az Airbnb jusson eszedbe, ha olcsó szállást keresnél.


Az utóbbi évtizedekben sok, a Couchsurfinghez hasonló, közösségi szállásszolgáltató és civil szervezet jött létre, amelyeken révén akár ingyenes szállást is kaphatunk egy-egy helybélinél. Ezek a szervezetek általában valamilyen lokális vagy globális társadalmi, környezetvédelmi vagy szociális ügyet is szolgálnak. Ilyenek például a BeWelcome vagy a Servas nonprofit vendéglátási csereszolgáltatások, amelyek összekapcsolják az utazókat olyan vendéglátókkal, akik ingyenes szállást és helyi úti tippeket kínálnak.

A Trustroots célja mindezeken kívül a kultúraközi kommunikáció és a közösségépítés előmozdítása, a Warmshowers pedig kifejezetten a nagyobb túrákat vállaló kerékpárosokat szolgálja azzal, hogy olyan vendéglátókat közvetít nekik, akik szívesen kínálnak meleg zuhanyt és alvóhelyet a bringásoknak.

Bármelyiket választod, mindenképpen olcsóbban jön ki egy nagy utazás ezekkel a szállásokkal, mintha sima apartmant bérelnél vagy egy alacsony kategóriás hotelben szállnál meg.

Home exchange csak „rendeseknek"

Shutterstock

Főleg a nagyobb településeken élőknek lehet jó az otthoncsere (home exchange) néven ismert szálláslehetőség, melynek keretében utazásunk célállomásán olyasvalakinek az otthonába költözhetünk be, aki eközben a mi üresen álló lakásunkat, házunkat használhatja. Sok szervezetnél regisztrálhatunk már erre a szolgáltatásra, 2022-ben a legnépszerűbb a Home Exchange, a People Like Us, a Love Home Swap, a HomeLink és a Switchome volt. De rengeteg hasonló nevű Facebook-csoportot is találhatsz, ahol remek, olcsó ingatlanok várják, hogy ott tölts néhány napot.

Nincs saját ingatlanod? Nem gond!

Létezik ugyanis egy kevésbé ismert szállásszerzési forma, melynek keretében a lakhatásért cserébe az idegenben lévő család ingatlanját kell rendben tartanunk. Ez több mindent is magában foglalhat, a fűnyírástól és takarítástól kezdve a növények locsolásán át a háziállatok etetéséig. Ha tehát nincs ellenünkre egy kis extrafeladat, az olyan weboldalakon érdemes körülnézni, mint a Trustedhousesitters, a MindMyHouse vagy a Nomador. Gyakran előfordul, hogy tényleg csak 1-2 cicáról gondoskodni, amiért cserébe tiéd 2 hétre egy csodás tengerparti házikó, ennél olcsóbb szállás talán nincs is!

Nézelődj, kirándulj kedvezménnyel!

Érdemes utánanézni a helyi kedvezményeknek, ugyanis a legtöbb országban találhatunk díjmentes városnézési opciókat. Íme, néhány példa!

  • Párizsban minden hónap első vasárnapján és július 14-én ingyenesen juthatunk be a Louvre-ba, a 26 év alatti uniós állampolgároknak pedig a legtöbb múzeum ingyenes,
  • Olaszországban az állami múzeumok és bizonyos templomok minden hónap első vasárnapján ingyen látogathatók,
  • Londonban többek között a British Museum és National Gallery is ingyenes.

A fentieken túl a városok felfedezésében is választhatunk kedvezményes opciókat, a legtöbb nagyvárosban van például free walking tour, amely során vidám és sokszor professzionálisan felkészült helyi idegenvezetők mutatják be a várost, a túrák után pedig attól függően fizethetünk, hogy mennyire voltunk elégedettek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET