Ekkor foglald le a jövő évi nyaralást, ha jól szeretnél járni!

Egy termékösszehasonlító oldal kiderítette, mikor érdemes lefoglalni a nyári utakat, hogy a legjobb árakat kapjuk.

booking, foglalás, utazás

A Which? brit cég több mint 15 ezer nyaralási csomag árát hasonlította össze azért, hogy kiderítsék, mikor éri meg a legjobban lefoglalni a nyári utakat. A felmérésben a brit utazási tendenciákat figyelték, de az élelmes magyar utazók is kiolvashatnak belőle összefüggéseket.


A 2022-es felméréshez a két legnagyobb brit utazási iroda, a Jet2holidays és a Tui kínálatát vizsgálták. A teszt során tavaly októberben, novemberben, decemberben és januárban, illetve ezt követően két, majd egy héttel az indulás előtt nézték meg, mennyiből lehet júliusban egy adott országba eljutni egy egyhetes nyaralásra.

Olvass erről is! Így spórolj a szálláson, ha olcsó nyaralást szeretnél kihozni

A cég hat népszerű desztináció esetében járt utána az árak alakulásának, ezek a célpontok a következők voltak: Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Törökország és a Kanári-szigetek.

Az eredmények azt mutatták, a legideálisabb időpont a foglalásra két hónappal az indulás előttre esett. Ilyenkor a legdrágább árhoz mérten átlagosan körülbelül 200 fonttal (majdnem 90 ezer forinttal) olcsóbban tudott kijönni egy ember nyaralása, mint máskor.

Görögországi nyaralások tekintetében akár 242 (megközelítőleg 110 ezer), törökországi, valamint portugáliai utazások esetében pedig nagyjából 200 fontot lehet spórolni egy jól időzített foglalással. A legdrágább időszak egyébként Görögországot és Törökországot nézve egy héttel, Portugáliát tanulmányozva pedig kilenc hónappal az indulás előttre tehető.

Görögországban, Törökországban és Portugáliában úgy tűnik, decemberben, tehát nagyjából hét hónappal az utazás előtt voltak a legalacsonyabbak az árak, míg az Olaszországba vágyó utasoknak a január számított a pénztárcabarát időszaknak.

Ez is érdekelhet: Ezt az 6 hibát ne kövesd el szállásfoglaláskor!

Spanyolország és a Kanári-szigetek más tendenciát mutattak, ezeken a helyeken az előzetes foglalás jóval drágább volt, mint a last minute. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezen desztinációk esetében elképzelhető, hogy az utazásszervezők túlbecsülték a 2023-as keresletet, így muszáj volt az utolsó pillanatokban akciózniuk – tehát nem biztos, hogy 2024-ben is megéri majd közvetlenül a nyaralás előtt foglalni.

Ám még így is a spanyol last minute utazás jött ki a legolcsóbbra, melyet 862 fontból (nagyjából 385 ezer forintból) is ki lehet hozni, de Portugália is csak 2 fonttal (körülbelül 900 forinttal) volt drágább ilyen tekintetben.

Hozzá kell tenni: az adatok a brit utazókra (és pénztárcájukra) specializálódtak, de érdekes tendenciákat lehet belőle kiolvasni.

Azt érdemes figyelembe venni, hogy egy héttel az indulás előtt az átlagos árak mindegyik desztináció esetében jóval drágábbak voltak, mint két héttel a júliusi időpont előtt. A legnagyobb különbség Törökországnál és Görögországnál volt észrevehető, ahol a két időszak árai között akár 90 fontnyi (nagyjából 40 ezer forintnyi) eltérés volt tapasztalható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET