6 meghökkentő tény az óceánjáró hajók fedélzetéről, amiről alig hallott valaki

Nem csak csúszdákkal és bárokkal vannak tele a gigantikus hajók.

óceánjáró
Shutterstock

Az óceánjáró hajók sokak fantáziáját megmozgatja. Persze ha beruházunk egy körutazásra, azon nem fogunk meglepődni, hogy medencék, edzőtermek vagy éppen egy kaszinó is a vendégek rendelkezésére áll. Azon viszont annál inkább, hogy adott esetben akár börtönbe is zárhatják a nem megfelelően viselkedő utasokat. Éppen ezért mutatunk hat olyan érdekességet az óceánjáró hajókról, ami sokakat meglephet.


Börtön

Giphy

Ha valaki eddig azt gondolta, hogy egy hajós körutazás alatt megúszhat egy-két dolgot, akkor az tévedett. A hajókon ugyanis van pár kisebb börtöncella, amit brignek hívnak. Ezek a helyiségek olyan területeken vannak, amikhez csak a személyzet tud hozzáférni, és azokra az utasokra van kitalálva, akik valamilyen szabálysértő, veszélyes vagy felelőtlen tevékenységet folytattak.

Halottasház 

Az óceánjárókon van egy másik szokatlan helyiség is, a halottasház. Ez általában a hajók legalsó szintjén található, és a börtönhöz hasonlóan ide sem tehetik be a lábukat az utasok. Az orvosi szoba közelségében lévő halottasházra azért van szükség, mert sajnálatos módon a hajókon is előfordulnak halálesetek.

A személyzet mindennapjairól már mi is írtunk: Ilyen egy óceánjáró hajón dolgozó ember élete

A 17-es szám

Giphy

A hajósok is kicsit babonások, ugyanis sok óceánjárón hiányzik a 13-as fedélzet, szoba vagy folyosó. Ám nem csupán a tizenhármas számot tartják balszerencsésnek: az olasz járatokon ugyanennyire tartanak a tizenhetestől. Hogy miért? A 17 római számmal leírva XVII, ami a VIXI szó anagrammája, ami latinul annyit tesz, mint „éltem” – múlt időben, tehát gondolatilag összekapcsolható a „véget ért az életem” és a „halál” szavakkal.

Bill W.

Fotó: Shutterstock

Aki utazott már óceánjáró hajóval, annak feltűnhetett, hogy Bill W. elég sokszor hozza magával a barátait. A programfüzetbe, táblákra feltüntetett esemény, ami Bill W. barátainak szól valójában nem egy baráti összejövetel, a Bill W. ugyanis egy anonim alkoholista csoport fedőneve.

Ha kedvet kaptunk volna a hajókázáshoz, itt A világ 5 távoli pontja, ami egy hajós utazás során fedi fel az igazi arcát

A medencék vize

GiphyDrone Mecko GIF by dealerz

A LifeWellCruised hajós utazásokra specializálódott blog írójának bevallása szerint, rengetegszer kérdezték meg tőle, hogy milyen víz van a fedélzeten található medencékben. A válasz: medencékben nem édes, hanem tengervíz található. Ezt persze megtisztítják, illetve néhány járaton még „sótalanítják” is, hogy olyan érzésük legyen a vendégeknek, mintha édesvízben úszkálnának.

Az sem ritka, hogy valaki egy ilyen hajón tölti a nyugdíjas éveit: A nyugdíjas pár, akik az idősotthon helyett inkább az óceánjárón töltik a mindennapokat

A szőnyegek 

Ha esetleg megfordult már a fejünkben az a kérdés, hogy egy ilyen nagy hajón hogyan tudnak egyáltalán tájékozódni az utasok, akkor a választ a szőnyegek jelenthetik. A különböző színű szőnyegek ugyanis nem egy dizájnbaleset miatt kerültek a hajó folyosóira, hanem azért, hogy segítsék az utasok tájékozódását.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET