Jókora nyaralási támogatást ad a nyugdíjasoknak Spanyolország

Álombónusz a javából.

nyugdíjas, idősek, spanyolország

Spanyolország 2021-ben indított kezdeményezéséhez hasonlóval ritkán találkozhatunk, az országban ugyanis államilag támogatott nyaralással tesznek azért, hogy a nyugdíjasok egészsége és életminősége az életkor növekedésével se romoljon. A támogatás összege az utazás időtartamának függvényében változik, de minden esetben jócskán lefarag az eredeti árból.


Spanyolország kormánya még 2021-ben indította el azt a turisztikai programot, melynek segítségével a Spanyolországban élő nyugdíjasok jelentős kedvezménnyel tudnak rövidebb-hosszabb nyaralásokra menni – az ajánlat ráadásul nemcsak a spanyolokra, hanem az ott élő külföldi nyugdíjasokra is vonatkozik.

A lehetőséget az idősekért és a szociális támogatásokért felelős állami intézmény (IMSERSO) biztosítja, melynek elsődleges céljai közé tartozik, hogy megfizethető nyaralási lehetőségeket biztosítson az idősek számára. A koncepció megálmodói azt vallják, hogy a megfizethető nyaralások mind az idősek egészségéhez, mind pedig az általános jólétükhöz hozzájárulnak, a reményeik szerint pedig ilyen módon az önfenntartó képességük is javulni fog.

Az egyértelmű szociális segítségnyújtáson felül a projekt Spanyolország idegenforgalmi ágazata, illetve a spanyol gazdaság számára is előnyökkel jár.

A támogatott utazások többségét ugyanis a csúcsszezonon kívül – jellemzően október és június között – tanácsolt igénybe venni, ami a szektoron belül hosszabb foglalkoztatottsághoz és nagyobb munkahelyi stabilitáshoz vezet.

Fotó: Johan Mouchet / Unsplash

„Az IMSERSO turisztikai program hozzájárul a nyugdíjaskorú emberek aktivizálásához és általánosságban az aktív életmód népszerűsítéséhez. Eközben igyekszik elősegíteni a generációkon átívelő szolidaritást, munkahelyeket és gazdasági aktivitást teremt, valamint a belföldi régiók közti utazásokon keresztül ösztönzőleg hat a régióközi szolidaritást is”

– olvashatók az IMSERSO egyik szóvivőjének szavai az Euronews cikkében.

Az országban valószínűleg nem csak a nyugdíjas mackók ilyen békések: Békés és hosszú nyugdíjaskorra számíthatnak a „munka nélkül maradt” medvék Veresegyházon

Hogyan néz ki ez a program?

Fotó: Ian Schneider / Unsplash

Az IMSERSO utazási támogatását bárki igénybe veheti, aki:

  • már nyugdíjba vonult és részesül a spanyol állami nyugdíjból;
  • 55 éves vagy idősebb és özvegyi nyugdíjban részesül;
  • 60 éves vagy idősebb és munkanélküli segélyben vagy támogatásban részesül;
  • 60 éves vagy idősebb és jogosult a spanyol társadalombiztosítási rendszer használatára.
A jelentkezés önmagában azonban nem garantálja a támogatást, a spanyol kormány ugyanis előnyben részesíti az idősebbeket, a rosszabb anyagi helyzetű személyeket, a nagycsaládosokat, valamint azokat, akik valamilyen fogyatékosságban szenvednek.

Az első alkalommal pályázók szintén elsőbbséget élveznek azokkal egyetemben, akik nem bánnák, hogy a csúcsszezonon kívül – tehát október és június között – éljenek a lehetőséggel.

Fotó: David Monje / Unsplash

Az IMSERSO támogatásának köszönhetően a rövid távú utazásokért mindössze 115 eurót (közel 45 ezer forintot), a hosszabb távú nyaralásokért pedig 455 eurót (nagyjából 188 ezer forintot) szükséges fizetniük a nyugdíjasoknak – de anyagi helyzettől függően a kifizetendő összeg még ennél is alacsonyabb lehet.

Amennyiben egy pályázó kérelme elfogadásra kerül, akkor az adott személy egyedül, házastársával, élettársával vagy fogyatékkal élő gyermekével is utazhat attól függetlenül, hogy ők jogosultak-e a kedvezményre, vagy sem.

Milyen nyaralásokat intéz az IMSERSO?

Fotó: Cristina Gottardi / Unsplash

A támogatott nyaralások javarésze belföldi úti célokra érvényes, egyes esetekben viszont a szomszédos Portugáliába is van lehetőség elutazni. A rövid távú utazások alatt általában Spanyolország vidéki térségeire utazhatnak az idősek, az ilyen nyaralások időtartama pedig átlagosan 4 nap.

A hosszú távú nyaralások általánosságban 10 napra szólnak, amit az ország tengerparti területein – például a Kanári-szigeteken és a Baleár-szigeteken – tölthetnek el az idősek.

Az IMSERSO továbbá a közlekedésről, a szállásról és az étkezésről is gondoskodik, csakúgy, mint a biztosításról és a szociális-kulturális programokról.

A 2023/4-es szezon 886 269 lehetőséget kínál, ami 70 ezerrel meghaladja az előző éves számokat. A régiók közül is egyre több elérhető, amelyek kínálata idén 10 új kulturális programmal és 19 új természetjáró lehetőséggel bővült. Azok, akik nagyobb érdeklődést mutatnak a kultúra iránt egy olyan csomagra számíthatnak, ami tele van zenei, irodalmi, színházi és gasztronómiai programokkal.

Nem véletlen, hogy erre a listára is felkerült Spanyolország: Kijött a jelentés: ezekben az európai országokban a legjobb a nyugdíjas élet

Hogyan lehet jelentkezni?

Fotó: sk / Unsplash

A jelentkezéshez a turismosocial.com weboldalt kell felkeresni, ahol a személyi igazolvány segítségével lehet elindítani a folyamatot és szétnézni az elérhető lehetőségek között.

Ugyan a pályázás elfogadása nem garantált, addig azt is meg kell említeni, hogy a program a 2023/4-es szezon már jóval nagyobb, 300 millió eurós büdzsével gazdálkodik.

A spanyol idegenforgalmi hatóságok már győzködik a többi európai uniós országot egy hasonló projekt bevezetéséről, Fernando Valdés idegenforgalmi államtitkár pedig korábban azt mondta, hogy ha más országok is létrehoznának egy ilyenfajta programot, akkor az európai nyugdíjasok millióinak javíthatna az életén.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET