Nyugdíjba vonult Tina, Magyarország legidősebb rendőrkutyája

Köszönjük a szolgálatot!

németjuhász

A kép csak illusztráció – Fotó: Christoph Schmid / Unsplash

Megérdemelt pihenésébe kezdhetett bele Tina, aki több mint 10 éves szolgálatot teljesített a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál. A németjuhász idén töltötte be 13. életévét, és ő az országban az első eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.


Boldog nyugdíjasévekre számíthat Tina, a kivételes képességekkel rendelkező rendőrkutya. Az állat még 2013-ban került kutyavezetőjéhez, Nyerges Balázs törzszászlóshoz, a Salgótarjáni Rendőrkapitányság körzeti megbízottjához – olvasható a Zsaru Magazin Facebook-posztjában.

Nyerges 1999-ben kezdte el rendőri tanulmányait, és már egészen kicsi korától kezdve kutyás rendőr szeretett volna lenni. Miután befejezte tanulmányait, a Salgótarjáni Rendőrkapitánysághoz igazolt, álma másfél év elteltével valósult meg, amikor is kutyavezető lett.

„Akkor éppen nem volt rendőrkutyám, mert nem sokkal korábban meghalt a sajátom. Szóltak, hogy van egy Dunakeszin, ha gondolom, nézzem meg, de nem biztos, hogy alkalmas lesz majd erre a feladatra. Nem volt kétségem afelől, hogy mindenképpen megpróbálom vele”

– vázolta a kezdeti körülményeket a kutyavezető.

Még több cukiság: szánhúzó kutyákkal forgattunk! „Ez nekik nem tempó!" – szánhúzó kutyákkal a Mátrában

„Szerencsére szinte azonnal egymásra találtunk. Ahogy meglátott, egyből a nyakamba ugrott, én pedig feltettem rá a pórázt”

– emlékezett vissza a törzszászlós, aki szerint szinte azonnal látszott Tinán, hogy kivételes tehetséggel bír, és elmondása szerint már akkor úgy érezte, hogy szuper párost fognak alkotni. Nem is kellett csalódnia Tinában, ugyanis az eb rendkívüli szorgalommal építette karrierjét, sikeres kiképzését követően pedig kiérdemelte az általános rendőrkutya kinevezést, és főleg járőri- és nyomkövetői feladatokat látott el.

2015–2016-ban már a legeredményesebb rendőreb volt az országban, szinte bármikor be lehetett őt vetni, és a bizalom is töretlen volt kettejük között.

Giphy

„Tudtam, hogy a rábízott feladatot mindig maximálisan el fogja látni. Úgy összecsiszolódtunk az évek során, hogy már egy rezdülésemből érezte, mit szeretnék, nem volt szükség vezényszavakra”

– meséli Nyerges a magazinban.

A törzsőrtiszt szerint sokszor védte meg őt, a kutya senkit nem engedett a közelébe. Nyomkövetés során nem is érdekelték a körülötte ólálkodó kóbor kutyák, Tina csak a feladatára koncentrált.

„Soha nem volt még ennyire irányítható kutyám”

– büszkélkedett tovább a tiszt.

Tina valószínűleg őket is móresre tanította volna: Káromkodnak a papagájok, rendet teremtene az állatkert

Tina legnagyobb sikerét talán a 2015-ben Dunakeszin megrendezett Nemzetközi Szolgálati Kutyák Versenyén érte el, ahonnan a járőr kategóriában neki sikerült hazavinnie az aranyérmet.

A kutyus most jól kiérdemelt pihenését tölti Nyerges otthonában, ahol hozzáillő precizitással őrzi a házat. Elképzelhető, hogy egy picit azért hiányzik neki a munka, mivel elvileg minden neszre felkapja a fejét várva a következő küldetést.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET