Mentőöv a strandoláshoz – a vízimentő tippjei, hogy elkerüld a baleseteket

Elég, ha odafigyelsz és ésszerű döntéseket hozol!

mentőöv
Fotó: Shutterstock

Józan ész és kommunikáció – többek között ezek is elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy vízi baleset ne végződjön rosszul. Bagyó Sándor vízimentő tanácsait követve megosztunk néhány alapszabályt, amit érdemes betartani, és néhány tippet, hogy mit tegyünk, ha már megtörtént a baj.

A nyár során mindannyian gondtalan strandolásra és fesztiválozásra vágyunk, de az önfeledt percekben se legyünk felelőtlenek, ha vízről van szó! „A józanságunkat ilyenkor se küldjük szabadságra” – figyelmeztet Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. „A természetes víz olyan közeg, ahol aránytalanul nagy büntetést kaphatunk, ha hibázunk.”

Önfeledt strandolás – Józanul

  • A víz adottságait – mélységét, hőfokát – mindig fel kell mérni!
  • Sekély vízbe ne ugorjunk fejest; felhevült testtel csak lassan ereszkedjünk a vízbe!
  • Visszatérő probléma, hogy sokan maguknak sem vallják be, hogy nem kielégítő a vízbiztonságuk, nem tudnak úszni. Bár számos lebegést segítő eszköz érhető el, azokat rendeltetésszerűen kell használni; a SUP-ot például bokapánttal magunkhoz rögzítve, hogy el ne sodródjon tőlünk.
  • Jó észben tartani: a vízi játékok során az adrenalin, a fesztiválokon az alkoholfogyasztás befolyásolja az ítélőképességünket, bevállalósabbaká válunk – pláne társaságban.

Ha már megtörtént a baj...

Fotó: Shutterstock

A vízimentők négypontos szabályként tanítják a mentés lépéseit. Állj meg! Végy egy nagy levegőt! Gondolkozz! És csak ezután cselekedj!

„A jó sorrend rövid időn belül hatékony lehet önmagunk vagy a társak mentésére” – állítja Bagyó. A helyzet reális felmérése, saját határaink ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy ne keveredjünk bajba. A társmentésben nem mindig az operatív mentés a döntő. Ha közreműködésre képes az illető, egy jó meglátás, észrevétel is segíthet rajta. Például odakiáltunk neki, hogy „figyelj, jobbra tőled van egy karó, amiben meg tudsz kapaszkodni”. Egy tárgy odanyújtásával, odadobásával már segíthetünk, és nemcsak a mentésre gyártott tárgyak lehetnek mentőeszközök, hanem BÁRMI, ami épp rendelkezésünkre áll.

Segítségkérés applikációval

A 112 és a 1817 (vízi rendőrség) számokat érdemes ismerni, azonban az ingyenes BalatonHelp applikációnak nagy előnye, hogy vészjelzés esetén kijelzi a pontos lokációnkat a vízimentőknek, akik a legközelebbi hajókat odairányítják hozzánk, akkor is, ha nem vesszük fel a telefont. A vízben is saját magunkért vagyunk felelősek, ezért felkészülten és tiszta tudattal élvezzük a Balatont!

Ha gyerekekkel strandolsz, további fontos tanácsokat találsz egy régebbi cikkünkben, amiben egy szakértő videóban mutatja be, mivel előzhetjük meg a vízi balesteteket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET