Ilyen a nyár az Északi-sarkon boldog jegesmedvékkel

Láttál már nyaraló jegesmacikat virágágyon?

Martin Gregus szlovák származású, de Vancouverben élő természetfotós, akit 2021-ben a világ legjobb természetfotósának választottak, megörökítette azt, amit nagyon kevés ember láthat csak.

Ha csak azt vesszük, milyen kevesen jutnak el az Északi- vagy a Déli-sarkra, és azok közül mennyi a turista a kutatókhoz képest, akkor látjuk, mennyire leszűkül a kör. Aki pedig kihalás szélén álló jegesmedvéket szeretne látni természetes környezetükben, azoknak még inkább szűkülnek a lehetőségei, hiszen csak az Északi sarkkörön találhatjuk meg a fajt. Milyen lehet az enyhe évszak a sarkkörön? Nem szokványos látvány, az biztos! A My Modern Met művészeti magazin nem régen készített interjút ifjabb Martin Gregussal (édesapja is híres fotográfus), amelyben a művész elárulja, hogy több északi-sarki expedíción volt már túl, amikor elhatározta, hogy egyszer nyáron utazik oda és csak a jegesmedvéket szeretné fotózni – ezzel a képsorozattal nyerte meg egyébként a rangos díjat is.

Virágok közt a maci

A több hónapig tartó munka végeredménye pedig egy csodálatos, színes, kreatív és a lélekre nagyon pozitívan ható képsorozat lett. A fotók láttán az is érezhető, hogy jókora tapasztalat kellett a képek elkészítéséhez, hiszen nehéz a jegesmedvéket ilyen közelről és ilyen természetesen bemutatni úgy, hogy közben az alkotások sokat elárulnak, megmutatnak a sarki nyárról. Gregus már gyerekkorában belekóstolhatott a fotózásba, hiszen édesapja is fotográfus, igaz vele először embereket, repülőket és hajókat fényképeztek. A közös munka elég technikai tudást adott neki, hogy később már magát fejlessze a természetfotózáshoz, és mivel mindig is imádta a természet közelségét, nem volt kérdés, hogy ez lesz az ő területe.

2 nyár a sarkkörön

2015-ben, amikor az édesapjával volt az Északi-sarkon, eldöntötte, hogy nyáron visszatér, és csak jegesmedvékkel akar foglalkozni. Először 2020-ban táborozott le a medvék szomszédságában, de tanulva a hibákból és kényelmetlenségekből, egy évvel később egy kamionnyi felszereléssel tért vissza, hogy teljesen medvebiztos lest és tábort építsenek, amiben minden megvan ahhoz, hogy hetekig vagy hónapokig ott éljenek. A medvéknek meg kellett szokniuk, hogy ennyire közel vannak az emberek, hogy megbizonyosodjanak róla: a csapat nem rossz szándékkal telepedett le a közelükben.

Gregus szakmai élete egyik legnagyobb diadala volt, amikor a jegesmedve mama tőlük nem messze telepedett le, hogy megetesse a bocsait.

Karrierjének is ez a képsorozat lett a legfontosabb mérföldköve, pedig a sarkvidéki környezet nem könnyítette meg a munkát: sokszor 100 kilométer/órás széllökésekben kellett meghúznia magát a fotósnak és asszisztensének a sátorban, de nem engedhették meg maguknak, hogy ki se tegyék lábukat abban a néhány napban, úgyhogy a viharban is folytatták a terepen a munkát.

Kukkants bele Martin Greguss albumába!

AMI MÉG ÉRDEKELHET