10 európai ország, ha négynapos munkahétben gondolkodsz

Egyre több országban keresik a lehetőségeket a rövidebb munkahétre.

Shutterstock

A koronavírus-járvány következtében egyre általánosabb vált a távmunka és a hibrid munkarend, de több országban a megszokott ötnapos munkahét koncepcióját is elkezdték felülírni. Mutatjuk, mely európai országokban kísérleteznek a rendszerrel, és hogy hol valósították már meg a négynapos munkahetet.


Belgium

Fotó: Tobias Cornille / Unsplash

Leuven, Belgium

Belgiumban még 2022 novemberében fogadták el azt a törvényt, aminek következményeképpen a belga munkavállalók számára lehetőség nyílik a négynapos munkavégzésre. A szerződésben rögzített órákat, feladatokat persze Belgiumban is el kell végezniük a dolgozóknak, ám a törvény az embereknek és a cégeknek is nagyobb szabadságot ad az időbeosztás menedzselésében.

Egy HR-cég felmérése szerint a törvény életbelépését követő egy hónapban mintegy 56,5 százalékkal nőtt meg azon munkavállalók aránya, akik a négynapos munkahét mellett tették le voksukat. Így például heti 40 órás munkaszerződés esetében a dolgozók négy napig tízórás felállásban végzik el feladatukat, írja a Schengen Visa.

A felmérés szerint a dolgozók 77,6 százaléka azért döntött emellett a felállás mellett, hogy több ideje jusson a magánéletre.

36,5 százalékuk továbbá a leterheltséget csökkentené, 29,3 százalékuk pedig abban reménykedik, hogy így több időt fog tudni tölteni a gyermekeivel.

Izland

Fotó: Nicolas J. Leclercq / Unsplash

Reykjavík, Izland

Ha négynapos munkahétről beszélünk, nemzetközi szinten is egyértelműen Izland áll az élen: az északi országban a becslések szerint a munkavállalók több mint 90 százaléka már ilyen felállásban dolgozik. A négynapos munkahét hatásait egyébként már kutatók is megvizsgálták, akik arra jutottak, hogy a dolgozók között csökkent a stressz szintje és a kiégés gyakorisága, valamint javult a munka és a magánélet egyensúlya is.

Az országban történt az egyik leghosszabb kísérlet is a munkarendre: 2015-től egészen 2019-ig kísérleteztek vele.

Másféle kezdeményezések is népszerűek: Újabb európai városban tették ingyenessé a tömegközlekedést

Franciaország

Fotó: Unsplash/Pier Francesco Grizi

Párizs, Franciaország

A franciák nemcsak gasztronómiájukról és boraikról híresek, hanem arról is, hogy képesek együtt kiállni egy-egy jó ügy érdekében. Valószínűleg ennek van köze ahhoz is, hogy az országban már több mint két évtizede jogszabályba foglalták a 35 órás munkahetet, ami nagyban elősegítette a négynapos munkavégzésre való átállást több cégnél is.

Litvánia

Fotó: Unsplash/Dan-Marian-Stefan Doroghi

Vilnius, Litvánia

Litvániában 2021-ben egy olyan törvényt fogadtak el, amely megengedi a kisgyermekes szülőknek, hogy hetente csak 32 órát dolgozzanak – elsősorban ők azok, akik a négynapos rendszerben vannak.

Érdekesség, hogy a helyi köztévé megbízásából készült közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy ugyan sokan támogatják a kezdeményezést (51%), vannak olyanok is, akik ellenzik az ötletet (35%), 14 százaléknak pedig nincs véleménye az ügyben.

A felmérésből az derült ki, hogy a 30 és 49 év közti lakosok és a harminc év alatti fiatal felnőttek örülnek a lehetőségnek, míg az 50 év felettiek ellenzik a munkarendet.

A boldogságot is érdemes összehasonlítani: Két szomszédunk is a legboldogabb országok között – Magyarországon már nincs akkora jókedv

Dánia és Hollandia

Fotó: Unsplash/Christian Möller

Koppenhága, Dánia

A két országban bár semmilyen jogszabály nem írja elő azt, hogy hány napot kell dolgozniuk a munkavállalóknak, de egyáltalán nem ritka, hogy negyven óránál kevesebb időt töltenek a munkahelyeken.

A felmérések például azt mutatják, hogy Hollandiában egy átlagos munkahét 29 órás, de Dániában sem járnak rosszul a lakosok, akik átlagosan 33 órát töltenek egy héten a munkahelyi feladatokkal.

Portugália

Fotó: Vita Marija Murenaite / Unsplash

Lisszabon, Portugália

Portugáliában már egy ideje kísérleteztek a négynapos munkahét bevezetésével, a tesztidőszak pedig idén nyáron sikerrel zárult: az államilag támogatott program keretében Portugáliában egyelőre 39 vállalat dolgozóinak van lehetőségük arra, hogy az egyheti munkájukat négy napra sűrítsék be.

Ezt olvastad már? Az elnéptelenedő dél-olasz régió, ahol milliókat fizetnek, ha odaköltözünk

Egyesült Királyság

Photo by Leonardo Zorzi on Unsplash

London, Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban nemrég ért véget a féléves tesztidőszak, a résztvevő cégek pedig azt tervezik, hogy állandósítják a négynapos felosztást. A 4 Day Week Global, a Cambridge és az Oxford Egyetem által levezényelt kutatáshoz 61 cég mintegy 3300 munkavállalója csatlakozott, és a szóban forgó vállalatok 92 százaléka a projekt sikerét látva nem is jelezte, hogy visszatér az ötnapos verzióhoz.

Ne hagyd ki! Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Németország, Spanyolország

Fotó: Florian Wehde / Unsplash

Madrid, Spanyolország

Az országokban egyelőre még tesztelik a négynapos munkahét koncepcióját. Spanyolországban például 2022 decemberében vette kezdetét a kísérlet, melynek keretében a programhoz csatlakozó cégek jókora állami támogatásban részesülhetnek – már amennyiben valóban képesek kidolgozni egy hatékony rendszert.

Európán belül a World Economic Forum felmérése szerint Németország munkavállalói számára az átlaghoz mérten jóval rövidebbek a munkahetek: a németek átlagosan 34,2 órát dolgoznak hét napban.

A szakszervezetek viszont további csökkentéseket szeretnének elérni: az Euronews által idézett kutatatásában a megkérdezettek 71 százaléka örülne a négynapos munkahétnek, míg a vállalatok kétharmada nyilatkozott úgy, hogy támogatná ezt a felállást. Továbbá a cégek 46 százaléka vallott arról, hogy kísérleteznek a négynapos verzió tesztelésével, most pedig úgy néz ki, be is lehet állni egy ilyen projekt mögé: a Münster Egyetem, a 4 Day Week Global és az Intraprenör legalább 50 cég jelentkezését várja a féléves tesztprogramra.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET