Mit lehet levenni? – Napozási útmutató nyárra

Sokan nem szeretik, ha a fürdőruha fehér nyomot hagy, másokat meg a meztelenség zavar...

Fotó: Getty Images

Egy brit fürdőruhamárka, a Pour Moi elkészített egy topless és nudista térképet sok kutatás, statisztika összevetésével, hogy eligazodhassanak azok, akik szeretnek fürdőruha nélkül strandolni. Akár azok közé tartozol, akik szeretnek natúran napozni, akár kifejezetten kerülnéd az ilyen strandokat, jól jöhet az útbaigazításunk.

Annak ellenére, hogy 2020 nem a sok utazásról szólt, hanem inkább a karanténról, országlezárásokról, utazási tilalmakról, 10, 7 millió (!) alkalommal kerestek rá a Google-ban az emberek a „nude beach" (meztelenül strand), „nude resort" (meztelen üdülőhely) és a „sunbath nude" (napozás meztelenül) kulcsszavakra – számol be a Pour Moi a beszámolójában. A japánok, a brazilok, az új-zélandiak, az ausztrálok és az amerikaiak voltak a legkíváncsibbak a napozási szabályokra, szokásokra. Meglepő módon még az Egyesült Királyságban sem egységes, hogy mit lehet és mit nem, sőt az Egyesült Államokban is vannak olyan államok, ahol tilos topless napozni. Nagy-Britanniában (Anglia, Wales, Skócia) le lehet dobni a bikinifelsőt, ám Írországban nagyon nem örülnek neki. Amerikában – ahogy a lenti térképen is látszik majd – van 4 konzervatív állam, ahol tiltott a topless napozás.

Mitől függ?

Fotó: Unsplash

Általába vallási és kulturális oka van, ha egy országban nem szeretik a túl sok meztelen bőrfelületet, van, ahol még törvény is szabályozza, hogy lehet-e meztelenkedni.

  • A naturistáknak 38 országban vigyázniuk kell, ezekben az országban a félmeztelenség és a nudizmus is sértő vagy jogilag tiltott. A térképen pirossal jelölik azokat az országokat, ahol nem elfogadott a meztelenség.
  • Zöld színnel satírozták a térképen, ahol lehet topless vagy teljesen meztelenül is napozni (utóbbit kijelölt strandokon) – 39 országban eldobhatják a fürdőruhát, akik szeretnék.
  • Sárgán virítanak azok a helyek, ahol kétértelmű vagy ellentmondásos törvények vannak erről, vagy kevés strand van, ahol lehet meztelenül napozni – 29 ilyen ország van és ha oda utazunk, érdeklődjünk helyben, hogy lehet-e meztelenkedni vagy nem!
  • A szürkével jelölt államoknál nincs elegendő információ arról, hogy a naturistáknak szabad-e vetkőzni.

Topless térkép

Forrás: Pour Moi

Egyes országokban megtévesztőek a törvények, hiszen sok helyen törvénybe ütközik a nyilvános meztelenkedés, de nem tiltják a strandon a félmezetlen strandolást – ilyen laza a szabály például Magyarországon is, hiszen nem szexuális céllal mutogatja magát a napozó. Tunéziában például nem lehet a tengerparton félmeztelenül napozni, de vannak olyan magántulajdonú szállodák, ahol engedik a topless sütkérezést. Costa Ricán is tiltja a törvény, hogy nyilvánosan csupaszon mutatkozzunk, de vannak kijelölt naturista strandok és üdülőhelyek. Ausztráliában lehet félmeztelenül napfürdőzni és sok kijelölt nudista strandjuk is van, ők „nagyon zöldek".

Amerikai főleg zöld

Forrás: Pour Moi

A Pour Moi fürdőruha gyártó cég hetekig gyűjtötte az adatokat a félmeztelen és meztelen napozásról, hogy ezzel segítse a vásárlói döntését, merre induljanak nyaralni, hiszen napról napra egyre több brit tervezi az országon kívüli nyaralását.

AMI MÉG ÉRDEKELHET