A mexikói mártás, ami 3 napig készül, és még a legjobb séfeket is megizzasztja

Ha esetleg valami nehezebb fogással kísérleteznék a konyhában.

mole negro
Shutterstock
A profi szakácsok a legegyszerűbb alapanyagokból is képesek csúcsminőségű ételeket varázsolni. Létezik viszont egy mexikói mártás, amit ha az eredeti recept szerint készítünk, biztosan nem soroljuk az „egyszerű" fogások közé.


A Mole negro a világ egyik legösszetettebb mártása: a mexikói szósz több napig készül, és akár 40 hozzávaló is szükséges az elkészítéséhez – mutatja be a mártást a Vince.

Az alapanyagok listája olyan nehezen beszerezhető különleges élelmiszereket tartalmaz, mint a pasilla paprika, a guajillo paprika, a chilhuacle chilipaprika, az útifű, a mexikói oregánó, az avokádólevél vagy éppen a fekete mexikói csokoládé.

A fentiek mellett néhány könnyebben beszerezhető hozzávaló is kell: fahéj, mazsola, tökmag, diófélék és tortilla. Az eredeti recept szerint a hozzávalók többségét erősen meg kell pirítani, hogy egy sötét, komplex és füstös mártás legyen a végeredmény – jellemzően egyébként baromfihúshoz szokták tálalni.

Ezt olvastad már? A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

Shutterstock

A mole szósz történetének két változata létezik: az egyik egy leegyszerűsített történet, míg a másik kicsit összetettebb, ám annál pontosabb.

Az egyszerűbb történet szerint a mole először mole poblano néven jelent meg, és a mexikói Puebla városának apácái készítették el a Santa Clara kolostorban. Az elbeszélés szerint az apácákat egy helyi érsek váratlan látogatása ösztönözte, és miután konzultáltak vele, összedobtak néhány fűszert, gyümölcsöt és chilit. Végül megszületett a mole poblano.

A kicsit összetettebb történet szerint viszont a mole egészen az azték időkig nyúlik vissza.

Egy „molli” nevű, chili alapú mártás a közvetlen előd, amit az évszázadok során továbbfejlesztették a mexikóiak, de az európai, az afrikai és az ázsiai konyhából is ellestek a helyi szakácsok pár trükköt. Végül a mártás a régiónként változó összetevők miatt végtelen számú irányba ágazott szét.

Ezek egyike a már említett, Oaxaca államból származó mole negro, aminek az elkészítése 3 napig is eltarthat.

Mi tart ennyi ideig?

Shutterstock

Ha otthon próbálkoznánk, érdemes felkészülni, hogy a mole legegyszerűbb változatai is komoly munkát jelentenek a konyhában, hiszen jellemzően 20-40 hozzávaló kell hozzájuk. A különböző szószók közül leginkább a mole negro emelkedik ki, amely a legösszetettebb mole-mártás, aminek elkészítése valóságos művészet.

Az interneten több recept is kering a szószról. Az elismert séf, a mexikói konyha szakértője, Rick Bayless is megosztott egy receptet a folyamatról. Ez elvileg egy egyszerűbb változat, mégis 26 egyedi összetevőt igényel – ráadásul csak ezután következik a munkafolyamat.

Ez is érdekelhet: Ha hiányzik Olaszország: 8 nápolyi étel, amivel visszahozhatod a nyarat

Bayless három napot szán a mole negro elkészítésére. Az első napot kizárólag a hozzávalók, alapanyagok előkészítésének szenteli, ami magában foglalja a szárított chilipaprikák tisztítását, pirítását és áztatását, a diófélék és magvak pirítását, a paradicsom és a paradicsompaprika pirítását, valamint a hagyma, a fokhagyma és a mazsola barnítását.

Shutterstock

A második napon már ténylegesen össze lehet állítani a hozzávalókat. Ha ez kész, jöhet a párolás– Bayless szerint minél tovább tart, annál jobb. A harmadik nap a megfelelő fűszerkombinációkról szól, majd egy éjszakára a hűtőbe kell tenni az ételt. Végül a negyedik napon, tálalás előtt újra melegíthető az étel – ekkorra már az összes íznek volt ideje összeérni.

A munkafolyamat ugyan rémisztőnek tűnik, de megéri kísérletezi, hiszen ha jól sikerül a végeredmény, garantáltan leesik a vendégeink álla a vacsoraasztalnál.


AMI MÉG ÉRDEKELHET