Mit érdemes utazás közben vásárolni és mit nem?

Ha szeretsz utazás közben tárgyi emlékeket is vásárolni, gyűjteni, akkor ez a cikk neked szól!

Fotó: Shutterstock

Egy-egy szuvenír vagy spontán vásárlás nem biztos, hogy megéri a pénzt és a bőröndben elfoglalt helyet. Mutatjuk, melyek azok a tárgyak, amelyek utólag feleslegesnk tűnhetnek!

Lássuk be, sokan szeretnek utazás közben kisebb-nagyobb dolgokat, emlékeket vásárolgatni, sőt, van, aki egy üres bőröndöt csak azért visz magával egy útra, hogy abban vigye haza a zsákmányokat. De mi van akkor, ha alapvetően nem shoppingtúrára megyünk, hanem a kalandszerzés, világjárás a cél, de mégis szeretnénk ajándékokat hozni? Hol húzzuk meg a határt: fontos az az új telefontöltő vagy egy emléktárgy?

Csomagolj jól!

Fotó: Shutterstock

Ha profin pakolsz, akkor kicsi az esélye, hogy bármi otthon marad, ami az utazáshoz feltétlen szükséges – legyen az power bank, gyógyszer vagy e-könyv olvasó. Ezekre kell figyelned pakolás közben:

  • Válassz közepes méretű bőröndöt, amibe minden befér, de nem pakolod túl!
  • Legyen utazási terved – ez alapján tudod, milyen használati eszközökre, ruhákra lesz szükséged. Kell például törölköző vagy hajszárító?
  • Írj pontos listát a bepakoláshoz, vagyis jegyezd fel előtte pontosan hány darab póló, zokni vagy kütyü kell.
  • Könnyű anyagok, speciális öltözet és könnyű bőrönd – a kicsit jobb minőségű ruhákkal, textilekkel kilókat spórolhatsz meg. Ez egy jó hosszú távú befektetés, ha sokat utazol.
  • Kicsi neszesszert vigyél utántölthető flakonokkal!
  • Ha hosszabb időre mész, tájékozódj, hol lesz a közelben mosoda, és akkor nem kell sok ruhát vinned.
  • Legyen nálad minden eszközhöz töltő, kábel vagy bármi, ami szükséges ezekhez.

Vásárolj okosan!

Fotó: Shutterstock

Menő kiegészítők

Sokan szeretnek különleges vagy limitált lábbeliket, táskákat vásárolni utazás közben, ami persze nevezhetünk luxusterméknek is. Ha ez minden vágyad, akkor utazáshoz olyan pót cipőt vigyél magaddal, ami már elhasznált és ha veszel egy újat, nem bánod meg, ha ott kell hagyni, hogy az új beférjen a táskádba.

Törékenyek kerülése

Ne vegyél semmit, ami eltörhet utazás közben, főleg, ha feladod a repülőn poggyászként. Megéri egy üveg vörösbort, olívaolajat, fényvédőt berakni a bőrönde, ami tönkreteheti az egész ruhatáradat, ha eltörik?

Fejhallgató, fülhallgató

A jó minőségű fülhallgató nagyon drága, a repülőtereken meg még annál is drágább, tehát ha nem viszel magaddal ilyen eszközt, akkor egy vagyont hagyhatsz ott a reptéren. Ha pedig gyenge minőséget veszel, akkor lehet, hogy még az utazás alatt tönkremegy. Tehát görgess feljebb, és vedd komolyan az első tippet, hogy pakolj be úgy, hogy semmi szükségeset ne kelljen megvenned vakáció alatt!

Romlandó kaja helyett „hasznos" ajándék

A drága és szagos, helyi sajtok és szalámik helyett vigyél haza ajándékba olyan élelmiszereket, amelyek nem romlandók, jól szállíthatóak és könnyűek: fűszerkeveréket, teákat, receptkönyvet, kemény cukorkát. Általában tilos és nem is higiénikus a következőket hazavinni: tengerparti homok, kagyló, zöldség, gyümölcs, tejtermék, húsáru. Ha a repülőtéren mégis megtetszik egy csomag sonka, akkor nézz utána, be lehet-e vinni abban az országba, ahova mész.

A megszokottat vidd

Ha érzékeny a bőröd, vagy allergiás vagy összetevőkre, akkor olyan megbízható, általad már használt piperékből mindig legyen nálad annyi, ami elég az útra, hogy ne kelljen ismeretlen terméket tesztelned magadon.

Olcsó szuvenírek

Ha eddig minden utadon vettél helyi, nemzeti zászlós kulcstartót, legyezőt, hűtőmágnes, hógömböt vagy sörnyitót, akkor próbáld ezeket a felesleges tárgyakat lecserélni valami olyanra, ami funkcionális, pici, könnyű és nem drága: lehet az egy könyvjelző vagy egy csomag édesség, a lényeg, hogy nincs szüséged – és másnak sem – több porfogóra!

Óvatosan a nagy értékű ajándékokkal!

Biztosan érdemes gyémántot, aranyat, értékes órát, festményt szállítani? Sokkal drágább lenne otthon megvenni? Mennyibe kerül rá a biztosítás? Ha ezeket végiggondoltad és kiszámoltad, akkor lehet, hogy mégsem veszel legközelebb értékes tárgyakat nyaralás közben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET