Gombaszezon: mire jók az erdei kalaposok?

Egy csomó mindenre, ráadásul még a mérges gombák is jótékonyak; persze csak az erdő ökoszisztémája szempontjából...

Fotó: Shutterstock

Gombákkal most tele van az erdő, a gombaszedés azonban csak azoknak ajánlott, akik értenek hozzá, vagy legalább elviszik gombaellenőrhöz a leszedett példányokat. Nézzük, miért tesznek jót a szervezetünknek, és miért hasznosak a természetben!

A gomba első és legfontosabb jótékony hatása akkor jelentkezik, ha elmész érte az erdőbe, te magad keresed meg és szeded le, friss levegőn mozogsz, és nem a szupermarketből jutsz hozzá. Persze, ha erre nincs lehetőséged, viszont nagyon szereted a friss gombát, akkor marad a vásárlás és főzés... A boltokban található gombák nagy részét gombafarmokon termesztik, így ha igazi erdei gombát szeretnél, akkor irány a piac!

Maximális tápanyag és íz

Szerencsére hazánkban igen sokféle gomba megtalálható, így ízben és állagban nagyon változatos a kép: az egyik levesként, pörköltként, a másig grillezve, rántva vagy töltve finomabb. A gombákban közös, hogy tápanyagtartalmuk és textúrájuk miatt is gyakori húspótlók a vegetáriánus étkezésben, hiszen nagyon jó fehérjeforrásként szolgálnak és laktatók is. Sok rostot, esszenciális nyomelemeket, B2-, B3-, B5- és B12-vitaminokat, káliumot, antioxidánst, szelént és szívvédő rezet tartalmaznak. A gombafélék a cukorbetegek étrendjébe is nagyon jól illeszkednek, hiszen magas a proteintartalmuk, de kevés bennük a szénhidrát és a zsír, valamint természetes enzimjeik segítik a keményítők és cukrok lebontását. Mivel a gombáknak magas az antioxidáns tartalmuk, nagyon jó immunerősítők, ami a téli náthaszezon előtt szintén kifejezetten előnyös.

Fotó: Shutterstock

Rókagomba

Még a mérgesek is hasznosak

Megenni persze tilos őket (a NÉBIH oldalán pontos listát találsz az ehető és mérgező fajtákról), ám még az emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező gombák is hasznos tagjai az erdei ökoszisztémának, ezért vigyázzunk rájuk is, és még véletlenül se tapossuk el őket. Kirándulás vagy épp gombászás során mindig maradjunk a kijelölt túraútvonalakon, hogy az erdő érintetlen részeit ne bolygassuk meg. A gombafonalak, azaz a hifák egészen mélyen is átszövik az erdei talajt, a gyökerek között és rajtuk is megtelepszenek, így segítik a fákat, cserjéket a tápanyagfelvételben, sőt, kutatások szerint ezeken a fonalakon keresztül kommunikálnak egymással.

Tartsuk be a szabályokat!

Engedély nélkül személyes felhasználásra naponta és fejenként 2 kg-ot szedhetünk. Gondosan és figyelemmel járjunk el, csak a biztosan felismert, ehető gombákat szedjük le! Ha bizonytalanok vagyunk egy-egy darab kapcsán, akkor inkább vizsgáltassuk be a zsákmányt a legközelebbi piacon.

Hol van sok gomba?

Magyarországon a legtöbb hegység erdeiben sok ilyenkor a gomba, melyeket mindig a nedves talajban keressünk, ha az alábbi helyeken járunk:

  • Pilis
  • Őrség
  • Bakony
  • Mecsek
  • Börzsöny
  • Zempléni-hegység
  • Mátra
AMI MÉG ÉRDEKELHET