A minőségi magyar gin nyomában

Fedezzük fel a hazai gintérképet! Sokan nem is tudják, milyen nagy a választék!

Fotó: 123rf

Hazánkban is egyre több pálinkafőzde nyit új párlatvariációk felé, érdemes figyelni rájuk, és egy testet-lelket felpezsdítő gintúra keretében feltérképezni az újdonságokat! A pálinka marad az örök magyar klasszikus, de megfér mellette ez rövidital is!

Honnan ered a gin?

A válasz összetett, hiszen a nyomok egészen a középkorig vezetnek, amikor is, bizonyos feljegyzések szerint, készültek már olyan borókával ízesített likőrök, melyeket a gin elődjeként tarthatunk számon. Ezt követően a 17. századra Amsterdamban már több száz üzem foglalkozott a szóban forgó párlat előállításával – ekkor még szigorúan orvosi célzattal, s olyan nyavalyáknál vártak javulást tőle, mint az emésztési panaszok vagy a köszvény.

Miből készül a borókapárlat?

„Kicsit sarkítva azt mondhatjuk, hogy egy olyan gabonaszesz alapú italt, amelyben hangsúlyos szerepet kap a borókabogyó" – mondja Tamás Gábor, bor- és párlatakadémikus.

Ez két igencsak lényeges információ, hiszen sok más élvezeti cikkünkhöz hasonlóan egykoron a gint is, mint gyógyhatású készítményt fogyasztották, amely persze korántsem volt annyira ízletes, mint a ma ismert változatok. A kellemetlen ízélményt ellensúlyozandó borókabogyóval kezdték el „feljavítani" az első gineket, amelyek évszázadok során nyerték el ma is ismert formájukat.

Milyen fajták vannak?

Opera Gin

A gineket nagyjából két részre lehet osztani: vannak a nagy nevek (pl. Gordon's vagy Bombay Sapphire) és vannak a nálunk is ismeretes, úgynevezett kézműves vagy craft ginek. Ha az előállítás menete felől közelítjük meg a témát, azt látjuk, hogy a ginnél relatíve kevés az előírás, így minden főzőmester szabadon kísérletezhet, „el lehet mozdítani a gineket mediterrán, uborkás vagy éppen citrusos irányba aszerint, hogy kinek milyen az ízlése" – igazít el Tamás Gábor.

Az elmúlt 10–15 évben világszerte reneszánszát éli a gin; a hollandok, britek és spanyolok mellé pedig mi is igyekszünk felzárkózni. A magyar Opera Gin aranyérmes lett az egyik legjelentősebb globális megmérettetésen.

Az elért eredmény kétségkívül egyedülálló hazánk párlattörténelmében, azonban a magyar ginek sorában az Opera már korántsem áll ennyire egyedül, hiszen egyre több pálinkafőzde dobja piacra az új trendnek megfelelő termékét.

Opera Gin: kóstoló a külvárosban

Opera Gin

Az első magyar mikroginlepárló, vagyis az Opera Gin főzdéje 2018-ban kapta meg az engedélyt, és ma is az egykori újpesti gyapotgyár területén működik. A kisüzem nemcsak, hogy látogatható, de egy bár is működik itt, ahol az úgynevezett Bár esteken az érdeklődő közönség tisztán, vagy különböző koktélváltozatokban is megkóstolhatja a díjnyertes terméket.

Az ital titkos összetevője a mák – összesen egyébként 11 féle fűszerrel párolják a kukoricaszesz alapú italt

A nevét pedig arról kapta, hogy az alapító-tulajdonos, Dámosy Bálint több generációra visszanyúló családi lakása az Operaház közvetlen szomszédságában található.

Fotó: 123rf

3 féle gontonic verzió

Ízleljük hozzáértőn!

„Kollégáink tapasztalt, sokat kóstolt szakemberek, akik a párlatok világában is otthonosan mozognak; így ők olyan részletekkel is tudnak szolgálni egy adott termék kapcsán, mint például, hogy milyen módon készítették el a gint, milyen illatokat, ízjegyeket szeretett volna a gyártó előnyben részesíteni. Fontos a megfelelő, lehetőleg ballonpohár használata, valamint ha valaki tonikkal kísérné az italt, nem mindegy, hogy milyen típust – magasabb kinintartalmút vagy szárazabb verziót – választ. És a díszítőfűszerek sem véletlenül kerülnek rá az italunkra: a bárokban elérhető friss fűszerkészlet kiemeli az adott tétel illat- és ízjegyeit" – részletezi Borbáth Gabriella, bor- és párlatszakértő, az Opera Gint is forgalmazó Radovin borkereskedés kiskereskedelmi vezetője

Feltöltődés a Szigetközben: Ruby

A Szigetköz Lelke Pálinkafőzde egész évben várja látogatóit – bejelentkezésre szükség lesz náluk, ezt ne feledjük! A párlóüzem termékei közül kiemelkedik a Ruby's Gin, mellyel kapcsolatban a Szigetköz Lelke kereskedelmi képviselője, Tamás Gábor avat be minket a részletekbe: „Nálunk a tulajdonos, Rácz Ferenc egyik lánya, Rubina nagy ginrajongó. Nagyon szereti az izgalmas nemzetközi termékeket, és régóta szerette volna, hogy a papája is készítsen gint, így összedugtuk a fejünket és nekiláttunk kidolgozni a receptúrát. Ezt Rubinával együttműködve tettük, az ő mediterrán gin iránti rajongására alapozva, majd egy hosszas alkotói folyamat eredményeként egy mediterránabb, citrusos, gyümölcsös, fiatalos gint alkottunk meg, és róla neveztük el Ruby's Ginnek."

Érdemes olyan felfedezésre váró gyöngyszemekre is időt szánni, mint Szigetköz, ha már erre járunk, akkor a ginezés mellett szánjunk időt a túrázásra is. Az országszerte leginkább a péksüteményeiről híres település, Lipót csodás wellnesshotellel várja az utazókat, ahol pár nap alatt lehetőségünk van feltölteni energiaraktárainkat. Ne hagyjuk le a listáról Mosonmagyaróvárt sem, ahol (ha a vírushelyzet engedi) a szabadtéri termálfürdője mellett a budapesti Csodák Palotájához hasonló koncepcióban működő Futura tesz a téli túrázók bakancslistás helyévé.

Esti italozás a Cruxxban

A Hollókőtől mindössze félórányi autóútra lévő nagykeresztúri Cruxx pálinkafőzde épületében nemcsak kóstolni lehet, hanem aludni is, hiszen vendégfogadásra is berendezkedtek a háziak. Kóstolni pedig van mit, és ott alvás esetén lehet is bőven: a pálinkák és gyümölcsborok mellett nemrégiben ők is megjelentek egy saját ginnel a piacon: a Tattoo rövid idő alatt vált a bartenderek kedvenc alapanyagává.

Az ital különlegességéről Tusják Milán tulajdonos mesél: „A pálinka mellett mi évek óta más termékekkel is foglalkozunk. Édesapám az, aki ezeket megálmodja. Amikor láttuk, hogy itthon is egyre nagyobb hullámokat ver a gin, mi is elkezdtünk kísérletezni, majd három évvel ezelőtt belevágtunk a saját termékünk megvalósításába.

Esetünkben a legérdekesebb a fűszerhasználat – bizonyos értelemben egy ázsiai vonalat képviselünk.

Thai citromhéj, indiai citromfű és madagaszkári vanília – szerintünk ezek az alapanyagok sokkal erőteljesebben hozzák a saját karakterüket. A másik különlegesség pedig a palack dizájnjában rejlik: valami olyat szerettem volna, ami közel áll hozzám, és ami a fiatalok gin-tonic kultúrájára épül. Mivel ők szeretik testfestéssel kifejezni magukat, a dizájnt végül egy budapesti tetoválóművésszel terveztük meg, és az elnevezés alapjául is ez szolgált: a termékünk Tattoo Ginként található meg a polcokon."

A jelszó: Mrs.Millicent

Bortársaság

Boldogkő vára Boldogkőváralja község felett magasodik, ahol az ország egyik legnevezetesebb pálinkafőzdéje, a Bestillo egész évben várja a látogatóit: a pálinkakóstolás télen felmelegíti a testet és a lelket, szorosan a nyomában pedig immár ott van a gin, amely így már Kelet-Magyarországon is képviseli a műfajt.

A speakeasy bárok az 1920 és 1933 közötti amerikai szesztilalom idején terjedtek el. E korszak jellemzője volt, hogy a titkos jelszó elmormolása után ajtók nyíltak meg, dugók pukkantak és bartenderek töltötték a legnemesebb koktélokat a poharakba. Ezt a hangulatot hivatott megidézni a Mrs. Millicent gin, amely a nevét Szerb Antal Utas és holdvilág című könyvének egyik hőséről kapta, és amely terméket Czakó Mónika, a Bestillo társtulajdonosa jegyez: „Mi alapvetően egy pálinkaház vagyunk, a férjem által jegyzett Bestillo termékcsaládot készítjük. Jó pár éve már, hogy megfogalmazódott bennem az igény arra, hogy legyen nekem is egy termékem, s ezt inkább valamilyen csajos italként képzeltem el. Több mint három éve kértem meg a férjemet arra, hogy legyen egy saját ginünk. Eleinte nagyon nehéz volt átállítani az elméjét arra, hogy ne csak gyümölcsből készítsünk párlatot, de végül csak megszületett a Mrs. Millicent.

Alapjáraton egy olyan italt szerettünk volna készíteni, amelynek az egyharmadánál járva sajnálja az ember, hogy már ennyi elfogyott.

Citrusos, virágos, friss gyümölcsös karakterű ginről van szót, ezt egészítik ki a fűszerek és különböző gyökerek. Összesen 12 összetevőből áll, ennyi dolgot áztatunk bele a szeszbe, ami szerintem önmagában is kellemes ízélményt ad, így tonikkal való párosítás esetén csak valamilyen semlegesebb ízvilágút ajánlanék."

Érdekességek a ginről:

  • Kísérő: a gin-tonic a trópusi országokban jelent meg először, ahol a malária ellen szedett kinin keserűségét tompították vele.
  • Rázás vs. keverés: a rázás során a jégkockákból apró szilánkok törnek le, ezek gyorsan olvadnak, így csökkentik az ital alkoholfokát
  • Gin és politika: Franklin D. Roosevelt elnök is nagy ginfogyasztó volt, egyszer még Sztálinnak is készített koktélt kedvenc italából
  • Gasztrotipp: a gin remek kísérője lehet a curry alapú ételeknek
  • Macsakajajra: a húszas években, New Yorkban gin és paradicsomlé keverékével kúrálták a másnaposságot
  • Diétás: a gin az egyik legalacsonyabb kalóriatartalommal rendelkező ital
  • Ginünnep: a nemzetközi gin nap (World Gin Day) hagyományosan június második szombatja
AMI MÉG ÉRDEKELHET