Mi az a függővasút és hol lehet kipróbálni?

El tudod képzelni a HÉV-et fejjel lefelé? Na olyan!

Fotó: Shutterstock

Egy hidat nem csak a tetején lehet használni, hanem az alján is: felfüggesztett vasúttal. Nem is kell túl messzire menni, hogy láthass ilyet élőben!

A Wuppertaler Schwebebahn, azaz a wuppertali függővasút 121 éve indult el, és ma is nagyon népszerű városi közlekedési eszköz és persze látványosság is. A vasút vonal nagy rész a Wupper-folyó felett halad, de ha a belvárosban felnézünk, akkor is láthatjuk a különleges vonatkocsikat.

Nem lett népszerű

Fotó: Shutterstock

A világ több pontján is építettek hasonló függővasútakat a 70-es években (volt például Dallasban is Braniff Jetrail Fastpark System néven), de sehol sem lett olyan népszerű, mint Németországban, ma pedig már csak Németországban és Japánban található ilyen közlekedési eszköz.

Nehéz terep

Fotó: Shutterstock

Wuppertál vezetése a textilipara fejlődése és az emiatt megnőtt városi lakosság miatt kénytelen volt a tömegközlekedés-fejlesztésen gondolkodni, de a széles folyó miatt nem volt egyszerű megoldást találni. Mivel a hosszú és kanyargós folyóvölgy lehetetlenné tette a hagyományos vasutakat vagy villamosokat, a város tisztviselői javaslatokat kértek a probléma megoldására – és ekkor jött Eugen Langen mérnök az ötletével: 1893-ban felajánlotta a városnak a függővasút-rendszerét. A vasútvonalat 1901-ben ünnepélyesen átadták, II. Vilmos császár feleségével, Auguste Viktoriával tette meg az első, nyilvános próbautat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET