Jó hírek a Notre-Dame újjáépítéséről

2019. áprilisában a szemünk láttára égett le, most tanúi lehetünk a szépülésének.

notre dame
Fotó: 123rf

A 900 éves székesegyház felújítása már évekkel ezelőtt elkezdődött, majd a felálványozott épületben hatalmas tűz ütött ki, tetőszerkezete az enyészeté lett. Az újjáépítésben 2020 utolsó heteiben nagy lépések történtek, pontosan megjósolható, mikor lesz kész a renovált, megújult épület.

A tűzvészben leomlott huszártorony 1860-ban épült, épp a felújítása zajlott, amikor felcsaptak a lángok. 2020 nyaráig azt sem lehetett tudni pontosan, milyen formában (21. századi elemekkel vagy teljesen az eredeti gótikus stílusban) állítják helyre a székesegyház tetőszerkezetét és a tornyot, végül az a megállapodás született, hogy nem modern, hanem eredeti gótikus formájában születik újjá az épület.

Szabad az út

Fotó: Unsplash

A Notre Dame felújítás és újjáépítés alatt

2020 novemberében az építészek vére el tudták távolítani azt a 200 tonna olvadt állványzatot, ami másfél évvel ezelőtt a katasztrófa alatt keletkezett – ez egy nagyon fontos szakasza az építkezésnek, hiszen, most már tényleg akadályok nélkül, csakis a renoválásra kell koncentrálniuk. Amíg a megolvadt fémek a helyszínen voltak, az építkezés életveszélyes lett volna, hiszen az állványzat egy része egybeolvadt az épület falaival.

Már csak 3 év

Fotó: Unsplash

A Notre Dame a tűzvész előtt

A Notre-Dame alapkövét 1163-ban rakták le, de egészen 1345-ig építették. Többször is felújították, hiszen az évek alatt többször is megrongálódott, a nagy francia forradalom alatt például kalapáccsal verték szét a szobrokat rajta, de száz év múlva felújítva átadták. Nemcsak azért nagy jelentőségű építmény, mert például itt koronázták császárrá Napóleont, hanem kulturális mérföldkő is. Ez volt az első gótikus épület, amelyen már nem voltak jelen a romantika stílusjegyei, így a legfontosabb középkori templomok között tartják számon. A templom orgonája is hatalmas kincs, a több száz éves hangszer csodálatos módon most is teljesen ép. A gótikus templom rózsaablakai is igazi építészeti remekműnek számítanak.

A mostani tervek alapján már 2024-ben megcsodálhatjuk az újjáépített székesegyházat.
AMI MÉG ÉRDEKELHET