Csillag után itt a kulcs: 2024-től már a szállodákat is díjazza a Michelin-kalauz

120 ország több mint 5300 szállodája várja a következő évet.

michelin kalauz

A világhírű Michelin-kalauz jövőre nemcsak az éttermeket, hanem a szállodákat is értékelni fogja. A Michelin-kulcs létesítésének célja, hogy az utazók egy megbízható minősítés alapján tudjanak tájékozódni arról, melyek azok a szálláshelyek, amik kiemelkedő szolgáltatásaikkal egyedülálló élményt tudnak nyújtani az utazók számára.


Ahogy az a Michelin-kalauz hivatalos oldalán olvasható, a Michelin-kulcs rendszerét jövőre tervezik bevezetni. A vizsgálóbiztosok négyéves munkája után 2024-ben világszerte több mint 5300 hotel várhat arra, hogy megkapja az előreláthatólag nívós kitüntetést. Az éttermekhez hasonlóan a Michelin-kulcsot olyan szálláshelyek kaphatják majd meg, melyek minőségi szolgáltatásaiknak köszönhetően már önmagukban valódi úti célt jelentenek.

Az ötlet részben egy válaszreakció a modern piacon széles körben tapasztalható szabványosításra: a Michelin-kulccsal a szakértők az utazók figyelmét olyan létesítményekre szeretnék felhívni, melyek minden téren – építészeti, dekorációs megoldások, személyiség és persze a szolgáltatások – kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani.

Ez is érdekelhet: A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

A szálláshelyeket öt kategóriában fogják értékelni:

  1. Önálló célpont: a hotel nagyban hozzájárul az adott desztináción tapasztalható helyi élményekhez
  2. Kimagasló építészeti és belsőépítészeti teljesítmény
  3. A szolgáltatások, a kényelem és a karbantartás minősége és rendszeressége
  4. A létesítmény személyiségét, egyediségét tükröző karakter
  5. A kínált élmény és a fizetett ár közti összhang

A Michelin-kalauz három fő célt tűzött ki a Michelin-kulcs elé:

  1. Az utazókat olyan (butik)szállásokra irányítsa, melyek sokkal többet tudnak nyújtani, mint pusztán egy szoba, amiben átaludhatjuk az éjszakát
  2. Lehetőséget adjon arra, hogy a gasztronómiai utazást egy emlékezetes szállodai tartózkodás előzze, vagy hosszabbítsa meg
  3. Lehetővé tegye, hogy az utazók egyetlen független platformon keresztül tudják kiválasztani, lefoglalni és véleményezni az adott szálláshelyeket

A szálláshelyeket 25, különböző nemzetiségű és életkorú vizsgálóbiztos fogja értékelni, akik – a megszokott módon – „titokban” fogják meglátogatni az adott hoteleket – emlékeztet rá a The Guardian.

Olvasd el ezt is! Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára

„A Michelin-kalauz azért jött létre, hogy lehetőséget adjon az utazóknak a felfedezésre, illetve, hogy segítse őket a helyes döntések meghozatalában egy olyan időben, amikor még hiányoztak az ilyen jellegű, megbízható információk"

– mondta Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz feje a Michelin-kulcs bejelentése során.

„Ezzel szemben az utazókhoz ma elérhető információk tömegével találkoznak. A kalauz felhasználói azért, hogy felkészüljenek egy utazásra, átlagosan 10 órát töltenek a képernyő előtt, és több mint 10 különböző platformon keresztül tájékozódnak. Ez persze egy igazi akadálypálya”

– tette hozzá.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET